Režisér za mřížemi. Tvrdá připomínka toho, co je totalitní režim.

Režisér za mřížemi. Tvrdá připomínka toho, co je totalitní režim.
reziser-za-mrizemi-tvrda-pripominka-toho-co-je-totalitni-rezim
Oleg Sentsov se narodil v roce 1976 v krymském Simferopolu, filmovou režii a scenáristiku studoval v Moskvě. Jeho celovečerní debut Gámer o chlapci závislém na hraní počítačových her měl v roce 2012 premiéru na prestižním festivalu v Rotterdamu a získal mimo jiné i cenu Svazu ruských filmových kritiků. Talent ukrajinského režiséra mohl být stvrzen jeho připravovaným druhým filmem Rhino, vše ale ukončily události v Kyjevě a následné Sentsovovo zatčení ruskou tajnou službou.
11. května 2014 byl Sentsov zatčen ve svém domě v Simferopolu a převezen do moskevské věznice Lefortovo. Zhruba po dvaceti dnech bylo ze strany tajné služby vzneseno obvinění – Sentsov plánoval teroristický útok z domácí výbušniny a hodlal vyhodit do povětří pomník 2. světové války a podpálit některé další budovy. Režisér všechna tato obvinění popřel, považuje je za urážku a otevřeně prohlásil, že se Rusko takto brání jeho kritice ruské anexe Krymu. Je známo, že Sentsov pomáhal urajinským jednotkám, ovšem nikoli dodávkou munice, ale jídla, především pak těm, co byli obklíčeni okupačními a separatistickými vojsky.
Zatčení Sentsova přirozeně vyvolalo reakce. Vedle světově renomovaných režisérů, jakými jsou Pedro Almodóvar, Ken Loach, Wim Wenders, Andrzej Wajda, Mike Leigh nebo momentální šéfka Evropské filmové akademie Agnieszka Holland zvedli svůj hlas i tam, kde se svobodně zrovna příliš nedýchá. O to je ale jejich protest a podpora snah o propuštění Sentsova cennější. Například Sergej Trymbach, předseda ruské Unie kameramanů na závěrečném večeru moskevského festivalu vyzval k propuštění ukrajinského kolegy.
reziser-za-mrizemi-tvrda-pripominka-toho-co-je-totalitni-rezim-1
Oleg Sentsov
Známý festival v San Sebastianu dokonce Olega Sentsova symbolicky včlenil do hlavní poroty festivalu. Transparentní gesto, které nepochybně splnilo svůj účel – o případu ilegálního odvlečení ukrajinského kolegy do moskevské věznice se mluvilo a mluví.
Bohužel, poslední zprávy z Moskvy nejsou příliš optimistické. Putinův režim má na opozici svůj vlastní metr a nikdo zvenku mu nemá co diktovat, co je a co není spravedlivé, legální nebo nemorální. Ruský soud v pondělí rozhodl, že ukrajinský režisér ve vězení zůstane až do ledna příštího roku, kdy proběhne další proces. Nepochybně tak tajné služby hrají osvědčenou taktiku. Ukázat světu, že na ruské zákony jsou Amnesty International, Evropská filmová akademie a protesty uměleckých špiček prostě krátcí. A že vše brzy utichne.
Vzhledem k tomu, že tady nejsme v americkém filmu a útěk z Alcatrazu alias Lefortova nehrozí, sledujme osud Olega Sentsova a pokud to jenom trochu považujeme za správné, podpořme ho i my svým hlasem.
Petici pro osvobození Sentsova najdete ZDE.