Tržby v českých kinech ovládl David Fincher s thrillerem Zmizelá. Tři bratři spadli na čtvrté místo.

Tržby v českých kinech ovládl David Fincher s thrillerem Zmizelá. Tři bratři spadli na čtvrté místo.
Thrilleru Zmizelá patří pátá příčka žebříčku tuzemských tržeb.
Zmizelou, kterou David Fincher natočil podle stejnojmenného knižního bestselleru, vidělo o premiérovém víkendu (počítá se od čtvrteční premiéry do neděle) 25.815 diváků. Za temný film nechali v pokladnách kin 3.45 milionu korun. Tedy více než dvakrát tolik, co před týdnem vítěz žebříčku, hudební pohádka Tři bratři.
Ben Affleck
Zmizelá
Zafungovala reklama a kult režiséra, který standardně točí nadstandardní filmy? Zaujala knižní předloha a téma? Nebo Ben Affleck? A nebo fakt, že byl snímek nasazen spolu s německým animákem 7 trpaslíků (2014) a nikým dalším? Plno otázek. Hlavní ovšem je, že kvalitní filmařina zaujala diváky. Snad jich s nastávajícím podzimem bude jen víc.
7 trpaslíků
7 trpaslíků - 2. místo žebříčku tuzemských tržeb. | Bioscop
Již zmiňovaní trpaslíci skončili druzí. Vtrhli do 113 kin a přilákali 11.357 dětí a dospělých. Sečteno a podtrženo - 1.55 milionu korun na tržbách. Na pořádný dětský film (když nebudeme brát v potaz Tři bratry) si ještě nějakou dobu počkáme. Tučňáci z Madagaskaru (2014) se ohlásí koncem listopadu. To bude jinačí tóčo.
Labyrint: Útěk
Na třetí místo klesl Labyrint: Útěk (2014), další film pro mladé, který se inspiroval knižní předlohou. V USA tenhle snímek s odhadovaným rozpočtem 34 milionů dolarů utržil milionů 73. V našich podmínkách je to o poznání skromnější. Třetí víkend přišlo na film pojednávající o nepříliš zářné alternativní budoucnosti 9.055 diváků. V pokladnách nechali 1.21 milionu korun.
Zdeněk Piškula, Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Jiří Lábus
Tři bratři | Bioscop
Jednou to přijít muselo. Tři bratři už si neprozpěvují ty své lehce naivní, nakažlivé písničky tak lehce a hlasitě. Skončili na čtvrtém místě s víkendovou návštěvností 10.285 diváků a s tržbami 1.18 milionu korun. Po osmi týdnech má hudební pohádka na kontě přes 450 tisíc diváků a tržby 57 milionů korun. Respekt.
Fakjů pane učiteli
Váš zájem opadl též o německou komedii Fakjů pane učiteli (2013), která se s letošním začátkem školního roku postarala o takovou malou senzaci, když si poradila s o poznání movitějšími americkými konkurenty (Sex Tape na 8. místě, Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil na místě devátém). Film má za uplynulý víkend na kontě rovný 1 milion korun na tržbách a 7.677 diváků. Na toho stého tisícího si ale bude muset ještě chvilku počkat. A dočká se.
Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund oslavil 101 let! | Fotografie: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, autor: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
Všechny patrioty, milovníky dokumentů a silných příběhů jistě potěšil návrat snímku Století Miroslava Zikmunda mezi dvacítku divácky nejúspěšnějších počinů uplynulého víkendu. Portrét a vzpomínky slavného cestovatele vidělo 1.385 diváků, v pokladnách nechali 138 tisíc korun. A čísla za necelých 5 týdnů od premiéry? 16.477 diváků a tržby 1.75 milionu korun. Mezi českými dokumentárními snímky letos jednoznačně nejúspěšnější počin.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.