Na sledování nejdelšího filmu v dějinách si budete muset vzít měsíc dovolené!

Na sledování nejdelšího filmu v dějinách si budete muset vzít měsíc dovolené!
na-sledovani-nejdelsiho-filmu-v-dejinach-si-budete-muset-vzit-mesic-dovolene-2
Anders Weberg
Weberg je 46 letý filmař žijící na jihu Švédska a jak o sobě říká „jsem momentálně asi nejslavnější neznámý filmař“. Jeho projekt nese titul Ambiancé a odkazuje k žánru ambient, který se používá spíše v hudbě než ve filmu. Jeho primární charakteristikou je vytvoření akustického (v tomto případě audiovizuálního) prostředí určitého náboje a navození atmosféry či vjemu. Jinými slovy - na příběh zapomeňte.
Švédský filmový ambientista na svém projektu pracuje už několik let. Usadil se na farmě ve vesnici Kölleröd, kde se s rodinou snaží být soběstačný, chová hospodářská zvířata a pěstuje zeleninu a ovoce. Zajímá ho religionistika, filozofie a věda a to vše se snaží reflektovat ve své filmové tvorbě. Už v roce 2009 natočil film, jehož délka je úctyhodná – titul 090909 má stopáž 9 hodin, 9 minut, 9 sekund (a 9 framů).
Sám krásu filmu vnímá trochu budhisticky v tom, že může obsahovat cokoli i nic. Momentálně má už dokončených 300 hodin ze 720ti hodinového projektu. Obsahuje stovky záběrů, kterým hodlá v následné postprodukci dát kontinuální dojem a především pak požadovanou emoci. Každý týden má v plánu sestříhat 7 až 8 hodin hrubého materiálu. A když už jsme u čísel – odhadovaný počet natáčecích dnů – 240, postprodukční práce – 360.
Švédský experimentátor si je vědom toho, že 30 dní není v lidských silách kontinuálně sledovat jakýkoli film. Sice připomíná rekord Inda Ašíša Šarmy, který se v indické Mathuře v roce 2008 díval na 48 filmů (při čemž měl mezi každým filmem ne více než 10 minutové přestávky), nicméně připouští, že ani on sám 30 dní není schopen sledovat vlastní dílo. Půjde tedy o to, jaký dojem si divák odnese z konkrétní části nebo částí filmu.
na-sledovani-nejdelsiho-filmu-v-dejinach-si-budete-muset-vzit-mesic-dovolene-1
Pozoruhodný koncept mimochodem obsahuje dle autora zásadní záměr zničit film okamžitě po jeho odpromítnutí. Půjde prý o jakousi metaforu smrti. Stejně jako fyzické tělo jednou skončí, duch ve vzpomínkách přetrvává. Vznikne tedy nejdelší film v historii, který vzápětí nebude fyzicky existovat.
A co ve filmu divák uvidí? V základu půjde o jakýsi memoir film obsahující autorovy vzpomínky spojené s celým jeho životem. Místa, která navštívil, lidi, které potkal, jeho sny, naděje, přání. Nepůjde o jejich chronologický výčet, ale spíše o emocionální mozaiku.
Premiéra je stanovena na 31. prosince 2020 a na každém kontinentu bude jedno místo, kde bude možné film vidět. Okamžitě po jeho odpromítnutí bude autorem osobně film nevratně z digitálního uzamčeného úložiště smazán.
Jedna perlička – celý teaser – tedy ještě méně než trailer - je již hotový a odpovídá délkou i délce filmu. K jeho zhlédnutí budete potřebovat 72 minut.