Dobyvatelé ztracené archy jako němý černobílý film? Proč ne!

Dobyvatelé ztracené archy jako němý černobílý film? Proč ne!
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | 1981 Lucasfilm Ltd.
Zatímco milovníci kvalitních televizních seriálů v současné době sledují Soderberghův vynikající mini-sérii z počátků chirurgie (Knick: Doktoři bez hranic), inovativní režisér si jen tak bokem střihl další projekt, tentokrát pro skutečné filmové fajnšmekry a adepty filmového řemesla. Jeho experiment se zaměřil na klasiku – Indiana Jonese a dobyvatele ztracené archy (1981).
Stevenu Spielbergovi se patrně jeho nápad film přestřihat a dát mu formu černobílého němého filmu natolik líbil, že mu dal zelenou. Soderbergh – jak tvrdí na svých webových stránkách – se pro tento projekt rozhodl čistě pro vzdělávací účely (nikoli z komerčních důvodů). Vždy zastával teorii, že film musí fungovat čistě obrazově i bez zvuku a prioritou pak je inscenování jednotlivých obrazů a scén. A jako ilustrace tohoto tvrzení, či spíše potvrzení její pravdivosti, má být právě nová verze Spielbergova filmu.
Zvukové stopy nahradily hudební plochy od Trenta Reznora a Atticuse Rosse. A dodejme, že to není poprvé, co se Soderbergh takto edukativně vrhl na klasiky amerického filmu. Už má za sebou vlastní verzi Psycha (sestříhal do jednoho filmu původní Hitchcockovu verzi s remakem od Gus Van Santa) a Nebeské brány (1980), kterou z 219 minut sestříhal na vlastních 108 minut.
Pokud budete mít chuť si udělat experimentální večírek, navštivte režisérovy stránky. Na černobílé němé Dobyvatele se můžete podívat zde.