Recenze: Fízlové, hajzlové aneb Zajímavý a strašlivě divný mix Monty Python, Todda Solondze a Wese Andersona

Recenze: Fízlové, hajzlové aneb Zajímavý a strašlivě divný mix Monty Python, Todda Solondze a Wese Andersona
Fízlové, hajzlové
Muzikant a performer Marilyn Manson v jedné z rolí.
Podle popisu děje, traileru a českého názvu by se mohlo zdát, že Fízlové, hajzlové (2013) jsou něco jako Policejní akademie (1984), což rozhodně není pravda.
Klíčové je uvědomit si, že film natočil jistý Quentin Dupieux, který například před pár lety natočil celovečerní horor o vraždící pneumatice. Quentin Dupieux zjevně už je přesycen "normálními filmy" a je o krok dál. Což je i případ Fízlů, hajzlů.

Trailer k filmu:

Fízlové, hajzlové
I já jsem do značné míry přesycen "normálním filmy" a tudíž ocením, když je něco odlišné, ale přitom to stále prokazuje známky naprosté profesionality a jasného tvůrčího záměru.
Fízlové, hajzlové
Ve Fízlech se mi líbil scénář, který jednotlivé absurdní historky proplétá téměř tarantinovským způsobem. Líbila se mi kamera, která je "humorně retro", podobně jako třeba v tomto slavném klipu. Líbil se mi casting herců a jejich režijní vedení. Jsou to týpci, kteří jsou vlastně strašlivě úchylní, ale nikdy nepřejdou do totální nelidské úchylnosti (jako třeba v nových filmech Davida Lynche). Pořád to jsou lidi, byť strašlivě divní.
Líbilo se mi mnoho hlášek, byť jde většinou o hlášky, které by vám napřipadaly příliš vtipné v psané podobě. Jsou ale kvalitně načasované a přednesené. Moc se mi líbila total bizar hudba, která hraje ve filmu důležitou roli. Například jeden z policajtů (jednooký, s nádorem na hlavě) svému kolegovi pouští nový hit, který složil:
Těchto 40 sekund, které mi samy o sobě přišly dost vtipné, je pak rozvedeno do celé podzápletky, točící se okolo této skladby, včetně rozhovoru s hudebním producentem o tom, jak funguje hudební byznys. Což je signifikantní. Dupieux totiž také režíroval tento slavný videoklip:
Quentin Dupieux
A tu divnou hudbu pro žlutého chlupatce složil "Mr. Oizo". Což je i skladatel neuvěřitelného soundtracku Fízlů, hajzlů. A pointa? Mr. Oizo a Quentin Dupieux jsou tatáž osoba! Takže jeden člověk má na svědomí scénář, kameru, střih, hudbu a režii. Tomu říkám autorský film.
Quentin Dupieux
Quentin Dupieux, muž mnoha profesí.
Fízlové, hajzlové je zajímavý, divný, divný a strašlivě divný mix Monty Python, Todda Solondze a Wese Andersona. Upřímně mě překvapilo, že je možné tyto pány zkombinovat tímto způsobem, a že jsem je takto zkombinované ještě neviděl.
Nevím, jestli bych se na to vydržel dívat dvě hodiny, ale jako 80 minutový film je to výborné.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE