Zemřel filmový architekt a výtvarník Karel Černý, držitel Oscara za Amadea

Zemřel filmový architekt a výtvarník Karel Černý, držitel Oscara za Amadea
Karel Černý
Karla Černého jsme navštívili v jeho táborském bytě v únoru loňského roku.
Karel Černý vystudoval architekturu. První film, na jehož vzniku se profesně podílel, byl příběh o Emilu Zátopkovi Jeden ze štafety (1952). Od té doby Černý spolupracoval na vzniku necelé stovky filmů a více než stovce televizních seriálů a inscenací. Cesta do pravěku (1955), Král Šumavy (1959), Intimní osvětlení (1965), Hoří, má panenko (1967), Nebeští jezdci (1968)... Černý byl u zásadník milníků takzvané Československé nové vlny.
zemrel-filmovy-architekt-a-vytvarnik-karel-cerny-drzitel-oscara-za-amadea-1
Amadeus získal v roce 1985 osm Oscarů. Jednoho z nich obdržel i Karel Černý.
Dlouhodobá spolupráce s Milošem Formanem mu v roce 1985 vynesla Oscara za snímek Amadeus. Černý byl oceněn za Nejlepší uměleckou režie - dekoraci scény. Vzhledem k tomu, že byl zaměstnance Barrandova, měl problémy se na vyhlašování Oscarů vůbec dostat. Ve výhru dle svých slov nedoufal. Čechoslováci se v roce 1985 světu představili vskutku velkolepě, sošku kromě Černého převzal za kostýmy Amadea Theodor Pištěk a Miloš Forman za režii. Zkrátka přišel kameraman Miroslav Ondříček.
Karel Černý
Oscar prošel celou řadou rukou.
Barrandovský architekt Černý se nicméně až do roku 1989 slavnou soškou ze západu nesměl "chlubit". V roce 2013 byl Karel Černý oceněn Českým lvem za mimořádný přímos české kinematografii. Podívejte se na video medailonek: