Celebrity panikaří: Hackeři prolomili ochranu Applu a zveřejňují na internetu intimní fotky slavných

Celebrity panikaří: Hackeři prolomili ochranu Applu a zveřejňují na internetu intimní fotky slavných
Yvonne Strahovski
Soukromé snímky slavných byly ilegálně staženy z účtů iCloud společnosti Apple, který synchronizuje data z mobilních telefonů, počítače a iPadu. Vedení Applu se k incidentu zatím nevyjádřilo, radost z nastalé situace ale nepochybně nemá. Apple si do velké míry zákládá na tom, že je značka oblíbená u celebrit. A i když se říká "i negativní reklama je reklama", tahle situace dost možná Applu do budoucna uškodí (minimálně v Hollywoodu).
Jennifer Lawrence, hvězda série Hunger Games, se připravuje právně zasáhnout a určitě nebude jediná. Mary Elizabeth Winstead (Smrtonosná past 4.0) upozornila na zajímavou skutečnost, že její nahé snímky byly pořízené již před lety a herečka je dávno smazala i z úložiště. Ty však zálohují i odstraněné fotografie, což se ne vždy uživatelům líbí (a nastalá situace dává odpůrcům podobných automatických záloh za pravdu).
Aktuálně je na seznamu "nechtěně odhalených" zhruba dvacítka hereček, přičemž další možná budou přibývat. Podle všeho hackeři odcizili mnohem více fotek a hodlají je - dle "poptávky" - uvolňovat postupně. Web TMZ například nabídl hackerovi šestimístnou sumu, pokud jim snímky poskytne.
Únik již dokonce dostal i vlastní pojmenování a to "The Fappening".
Paradoxně je to pár týdnů, co šla do kin komedie Sex Tape, v níž si manželský pár nahraje domácí lechtivé video na přístroj od Applu a nechtěně ho pak rozešle všem svým známým, co také mají výrobky společnosti. V několika recenzích tohoto nepříliš povedeného snímku zaznělo, že "něco tak blbého by se snad ani nemohlo stát". No, zkuste to teď jít říct Jennifer...