StB, církev a tajemná smrt. Natáčí se koprodukční Rudý kapitán.

StB, církev a tajemná smrt. Natáčí se koprodukční Rudý kapitán.
Michal Suchánek.
Příběh se odehrává v létě 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz (Maciej Stuhr) se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné“ výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá…
stb-cirkev-a-tajemna-smrt-nataci-se-koprodukcni-rudy-kapitan-1
Polský herec Maciej Stuhr v akci.
První klapka snímku, který vychází z reálného příběhu, padla 24. července v Olomouci. Poté se tvůrci vydali do polského Krakova, na Slovensko do Bratislavy a do Brna. První část natáčení zakončí na začátku září v Teplicích a v Praze. Zbytek scén se potom bude dotáčet příští rok na jaře.
Volba herce pro ztvárnění jedné z nejdůležitějších postav filmu – detektiva Richarda Krauze padla na Poláka Macieje Stuhra. „Maciej Stuhr, který v Polsku patří mezi etablované herce, představuje kombinaci určité chlapecké zranitelnosti a zároveň slapské tvrdosti. A tu pro tuto roli potřebujeme,“ vysvětlil debutující slovenský režisér Michal Kollár.
stb-cirkev-a-tajemna-smrt-nataci-se-koprodukcni-rudy-kapitan
Michal Suchánek.
V hlavních rolích se kromě Macieje Stuhra objeví Oldřich Kaiser, Martin Finger či Michal Suchánek. Ve filmu si zahrají i slovenští herci Marian Geišberg nebo Zuzana Kronerová. Svou poslední filmovou roli jednoho z církevních hodnostářů natáčel i devadesátiletý slovenský herec Ladislav Chudík.
Viktor Tauš
Viktor Tauš
Tvůrci filmu se při psaní scénáře inspirovali knihou Dominika Dána Kapitán Smrt. „Dominik Dán se aktivně podílí i na tvorbě filmu, velmi dobře totiž zná prostředí, o kterém píše. Jeho knihy jsou unikátní autentičností prožité zkušenosti, kterou nám pomáhá ve filmu oživit,“ dodává producent Viktor Tauš o autorovi, jenž působí dodnes v aktivní službě a případy popisované ve svých knihách opravdu zažil. „Dominik Dán je autor, kterého budeme číst i za dvacet let. Je to takový náš Ed McBain nebo, při zasazení do jistého kontextu, náš Karel May,“ říká o spisovateli milovník tohoto autora, režisér Michal Kollár.
Film Rudý kapitán by měl do kin přijít na jaře 2016. Rozpočet činí 52 milionů korun. Doufejme, že se tvůrci pouze nesvezou na vlně "lákavého estébáckého tajemna", ale přijdou též s kvalitním scénářem a odkryjí složité historické vazby. Stále máme v paměti "proslulý" Klíček, který spíš než pietu vůči umučeným vězňům připomínal frašku.
Aktualizace k 5. lednu 2015, venku je první teaser filmu. Na české poměry velmi zdařilý!
Michal Kollár, Michal Suchánek (I), Oldřich Kaiser, Maciej Stuhr