Do Benátek přilétá Birdman Michael Keaton. Zahájí 71. ročník nejstaršího filmového festivalu.

Do Benátek přilétá Birdman Michael Keaton. Zahájí 71. ročník nejstaršího filmového festivalu.
71. ročník Benátského filmového festivalu právě začíná.
Benátský filmový festival byl založen v roce 1932. Probíhá na ostro
do-benatek-prileta-birdman-michael-keaton-zahaji-71-rocnik-nejstarsiho-filmoveho-festivalu
71. ročník Benátského filmového festivalu právě začíná.
vě Lido a jeho program není, co se množství promítaných děl týče, nadupaný jako řada ostatních světových přehlídek. Například v Torontu, kde festival odstartuje příští týden, budou prezentovány stovky snímků, filmový trh v Kanadě bují o poznání více než v romantických Benátkách. Do 6. září se zde představí 55 snímků, z toho 20 bude soutěžit o cenu Zlatý lev, kterou loni poprvé v historii získal dokumentární film, Sacro GRA (2013).
Edward Norton, Michael Keaton
Birdman
Birdman, letošní zahajovací snímek, budí velká očekávání. Natočil ho mexický režisér Alejandro González Iñárritu, kterého proslavila dramata Amores perros (2000), 21 gramů (2003) nebo Babel (2006). Birdman oproti předchozím tíživým dramatům nese komediální prvky, pojednává o stárnoucím, vyhaslém herci, jehož proslavila role superhrdiny Birdmana.
Ve filmu ho ztvárnil Michael Keaton, který si už jednoho slavného hrdinu zahrál, coby Batmana ho v roce 1989 režíroval Tim Burton. V případě Birdmana se nabízí srovnání s dalším filmem, kde osud herce tak trochu kopíruje příběh filmu. Tím snímkem je Wrestler (2008), díky kterému se herec Mickey Rourke vrátil na scénu a chtělo by se dodat - i do života. Snad se to podaří i Keatonovi, a vlastně i režiséru Iñárrituovi, který po třech veleúspěšných snímcích v roce 2006 vyklidil ring. Navíc by mohlo jít v případě Birdmana tak trochu též o rýpnutí si do současných adaptací komiksových děl. Je jich víc než hub po dešti. Českého distributora ještě Birdman nemá. V USA se v kinech objeví v říjnu.