Hithit rozhodl, vznikne film o nejmladším talentu našeho undergroundu

Hithit rozhodl, vznikne film o nejmladším talentu našeho undergroundu
Filip Topol
Po dokumentu o zesnuvším "teoretikovi" československého undergroundu Ivanu Martinu Jirousovi vznikne další vzpomínka na kultovní postavu, která odešla. Tentokrát půjde o lídra Psích vojáků, hudebního skladatele, spisovatele a příležitostného herce Filipa Topola.
Filip Topol
Takovej barevnej vocas letící komety
Filip Topol zemřel vloni 19. června. Všechny ty dávné alkoholické večírky a "hry" se Státní bezpečností si vybraly svou daň. "Až do července 1981, kdy jsme si zorganizovali vlastní soukromý koncert ve Veltrusích, jsme pořád věřili, že budeme moci hrát i veřejně. A to i přesto, že na koncert dorazil Ivan Jirous a jeho přátelé z Charty 77. Potom teprve začaly ty vážné, skutečné problémy… Do undergroundu jsme neodešli vědomě, nebyl to náš cíl, ale byli jsme do něj opravdu zatlačeni policií,“ svěřil se Filip v roce 1999 pro hudební časopis Rock & Pop.
Filip Topol
Na jeho předčasnou vyspělost měl vliv umělecky zaměřený otec Josef, básník, dramatik, překladatel a signatář Charty 77. Filip navíc vyrůstal vedle staršího bratra, spisovatele a novináře Jáchyma, jehož novelu Anděl zadaptoval Vladimír Michálek v experimentální film Anděl Exit (2000, snímek obdržel Českého lva za Nejlepší výtvarný počin).
Žiletky
Z filmu Žiletky. Filip Topol a Markéta Hrubešová. | Pavla Otáhalová
Filip Topol zamířil i do filmu, v roce 1993 ztvárnil hlavní postavu v experimentálním díle Zdeňka Tyce Žiletky. Ve snímku si zahrál muže, který prožívá lásku ke dvěma ženám. Na pozadí je strašák v podobě vojenské služby, jehož se pokouší za každou cenu setřást. K filmu složil Filip Topol spolu se Psími vojáky i hudbu. Ta byla nominována na Českého lva. "Bylo to neuvěřitelné, takový vír. Kdo na ty koncerty chodil, tak ví, o čem mluvím. Člověk měl pocit, že chodí po stropě," vzpomíná na Filipa Topola režisér Zdeněk Tyc na stránkách ČT24.
Žiletky
Žiletky.
A vzpomínat se bude dál, díky serveru Hithit vznikne celovečerní dokument Takovej barevnej vocas letící komety. Crowdfundingový server, kde autoři projektů žádají o finanční podporu, zažívá popularitu. Peníze díky Hithitu získali i tvůrci Magického hlasu rebelky (2014), dokumentu o Olze Havlové nebo vydavatelé filmového dvouměsíčníku Cinepur. Tvůrci dokumentu o Filipu Topolovi "vysoutěžili" 480 tisíc korun, což je víc než dvojnásobek toho, co od svých fanoušků získali autoři "Rebelky".
Tvůrci na facebookových stránkách dodávají: "Na Hithitu jsme se odvážili vybírat částku, kterou jsme považovali za reálnou. Rozpočet filmu je však ve skutečnosti mnohem vyšší. Základ rozpočtu filmu tvoří grant Státního fondu kinematografie. Dále jsou zde vklady od koproducentů, ať už finanční, nebo formou zapůjčení techniky. Čtyři lidé podpořili film přímými finančními dary. Do filmu vkládáme i vlastní peníze. Přesto stále ještě hledáme další zdroje, abychom naplnili rozpočet v plné výši. Každá koruna navíc nám k tomu pomáhá."
Krásný příklad angažované, spontánní tvorby. Film by měl vstoupit do českých kin na jaře příštího roku.