US tržby: Transformers vítězí i prohrávají současně

US tržby: Transformers vítězí i prohrávají současně
Díky tomu má Zánik po necelých dvou týdnech na celosvětovém kontě ohromných 575 milionů. Vzhledem k nevalné kvalitě filmu to sice není příliš fér, ale zase je potěšující fakt, že kina vydělávají (nemluvě o tom, že v Paramountu budou mít peníze na méně ambiciózní, ale o to zajímavější projekty). S úspěchem se přesto pojí malá prohra. Transformeři o víkendu okupovali hned 4233 kin, byli vybaveni 3D (a tedy dražšími lístky) a přesto trhli jen 37 milionů. Minulý víkend přitom udělali téměř 3x tolik! Předchozí díly ve Státech vždy s přehledem zdolaly tři sta milionů. Čtyřka bude ráda za 250, díky zbytku světa ale nejspíš trhne miliardu. Rýsuje se tu podobná situace, jako u Pirátů z Karibiku. O co více série vydělává venku, o to méně táhne doma. Pětka Transformers je samozřejmě pořád jistá, je ale dost možné, že začne konečně někdo Bayovy do natáčení aspoň trochu mluvit.
us-trzby-transformers-vitezi-i-prohravaji-soucasne-1
Tammy
Protože jsou Transformers „nejvíc sexy na léto“, novinky si vyžraly slabší zájem. Nutno podotknout, že si žádná pozornost ani moc nezasloužila. Komedie Tammy, která skončila druhá, měla potvrdil starpower těžkotonážní komičky Melissy McCarthy. Snímek ale potopil chabý scénář, na němž se sama herečka podílela. Přesto nejde o vyložený finanční průšvih. Víkend přinesl 21 milionů a protože ve Spojených státech slavili 4. červenec, novinky byly nasazeny již ve středu. Komedie o ženě, jež se vydá na výlet s chlastající matkou, díky tomu celkově dostala z diváků 33 milionů, přičemž stála pouhou dvacku. McCarthy tudíž nepochybně brzy čeká další sólovka.
Eric Bana, Sean Harris
Chraň nás od zlého | Screen Gems
Jednoznačným zklamáním je nástup hororu Chraň nás od zlého, který debutuje až na čtvrtém místě. Mělo jít o hororovou pecku léta, ale výsledek je slaboučkým odvarem toho, co režisér Scott Derrickson předvedl v hitu Sinister. Úspěch se nepovedlo zopakovat, takže ďábel vystrašil pouhých 9.7 milionů, respektive 15 od středy. Propadák tu asi nehrozí, protože filmy podobného ražení nikdy nejsou drahé. Pokud si ale Derrickson budoval pověst druhého Jamese Wana, tyhle dveře se zase rychle zavřely. Poslední novinkou je šestý rodinný film Earth to Echo, v němž skupinka dětí narazí na ztraceného mimozemšťana a rozhodnou se mu pomoci. Snímek vypadal z propagačních materiálů nadějně, výsledek ale nikoho neohromil.
us-trzby-transformers-vitezi-i-prohravaji-soucasne
Earth to Echo
Žebříček dále doplňují hity 22 Jump Street, Jak vycvičit draka 2, Zloba (což je jediný film letoška, který není podle komiksu a na celosvětových tržbách pokořil šest set milionů), Jersey Boys Clinta Eastwooda, černošský hit Think Like a Man Too a ve Státech hrubě nedoceněná sci-fi Na hraně temnoty.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.