Náš člověk ve Varech: Režisér Matěj Chlupáček informuje z festivalového místa činu

Náš člověk ve Varech: Režisér Matěj Chlupáček informuje z festivalového místa činu
Matěj Chlupáček
nas-clovek-ve-varech-reziser-matej-chlupacek-informuje-z-festivaloveho-mista-cinu
Matěj Chlupáček vám bude každý den popisovat své pocity z karlovarského festivalu.
Těch je obzvláště při úvodní ceremonii dostatek. Pozvaní filmaři se pomalu vytrácí a přibývají sponzoři, politici a modelky, jejichž jména si nejsem schopen pro jejich téměř až absurdní duplikaci zapamatovat. Například Bereniku Kohoutovou, která má v jedné ze sekcí svůj film Nepravděpodobná romance, ale v sále nenajdete.
nas-clovek-ve-varech-reziser-matej-chlupacek-informuje-z-festivaloveho-mista-cinu-1
Producent Kryštof Šafer, dámský doprovod, dámský doprovod, Matěj Chlupáček.
Když pak na plátně jakožto zahajovací film běží podle mě dost povedený, sundancovsky laděný I Origins s vycházející hvězdou Michaelem Pittem v hlavní roli, člověk si až říká, jak bychom my diváci asi reagovali, kdyby nám vedení festivalu alespoň částečně nastavilo zrcadlo třeba hitem z Cannes Maps To The Stars Davida Cronenberga. Možná bychom se všichni smáli a rozhazovali rukama nad tím, jak je to v tom Hollywoodu strašné, po skončení bychom se ale novým sponzorem festivalu BMW nechali odvézt na party do Grandhotelu Pupp, kde bychom dost podobné role do puntíku naplňovali. Za pokus by to rozhodně stálo.
nas-clovek-ve-varech-reziser-matej-chlupacek-informuje-z-festivaloveho-mista-cinu-2
Režisér Michal Samir, herec Karel Zima a producent Matěj Chlupáček (a další a další) stáli za vznikem filmu Hany.
I to ale k festivalům tohoto rozsahu patří a je to vlastně ohromně zábavné. Další den nezbývá než shodit společenskou masku a vydat se do víru filmů, kvůli kterým sem každý rok s radostí snad všichni jezdíme.
Dnes nás v tvůrčí čtveřici čeká například UPP remasterovaná verze Ostře sledovaných vlaků a večer stále na oko kontroverzní, ve výsledku ale bouřlivé ovace sklízející Mel s jeho Apocalyptem.
Text a foto: Matěj Chlupáček, režisér a producent