Na hraně zítřka: Scenárista Christopher McQuarrie vysvětluje, proč má film pozitivní konec

Na hraně zítřka: Scenárista Christopher McQuarrie vysvětluje, proč má film pozitivní konec
Na hraně zítřka
Než řeknu jaké, ujasníme si následující věc - článek bude obsahovat spoilery, protože prozrazuje konec filmu a vysvětluje tvůrčí záměr. Pokud jste tedy ještě Na hraně zítřka neviděli a máte to v plánu, nečtěte dál.
Tom Cruise
Na hraně zítřka
Připraveni? Jdeme na to. Na hraně zítřka končí tím, že se Cage v podání Toma Cruise po zníčení Omegy, což ho stojí život, znovu "restartuje", tentokrát až do helikoptéry, která v úvodu filmu mířila na velitelství. Poté vyhledá Ritu (Emily Blunt), svého parťáka z bitvy a máme happy ending.
Neoznačil bych to přímo za debilní konec. Jedno Nevědomí, kde superinteligence nepozná v plující rakvi chlapa místo ženské a klon hlavního hrdiny má i po dvou letech putování ty samé hadry, stačilo. Rozhodně je ale zakončení Na hraně zítřka zbytečně odlehčené a bojí se osudovosti.
Tom Cruise
Proč to tak dopadlo? Scenárista filmu Christopher McQuarrie je si dobře vědom toho, že konec veřejnost neuspokojil. Od počátku však počítal s probuzením v helikoptéře. Jeho záměrem bylo, aby divák váhal, zda se celá akce náhodou hlavnímu hrdinovi nezdála. Taková byla vize v době, kdy měl scénář mnohem temnější nádech. Když však nastoupil na palubu projektu Cruise, hodně loboval za odlehčení filmu a nakonec si to prosadil. Díky tomu se změnila nálada konce, ač si zachoval něco z původní podoby.
Ok, takže za to může humor. Upřímně, docela to beru. Právě nadhled udělal z Na hraně zítřka jedno z nejpříjemnějších překvapení roku 2014. Pokud je daní za něj konec, jsem ochotný posledních 20 minut vzít na milost.
Obrázek článku