Tržby v českých kinech: Transformeři a cvičení draci vracejí naději. Ale na jak dlouho?

Tržby v českých kinech: Transformeři a cvičení draci vracejí naději. Ale na jak dlouho?
Transformers: Zánik
Transformers: Zánik startovaly ve 138 kinech. O premiérovém víkendu na ně přišlo 74 tisíc diváků, přičemž tržby činily 11.2 milionů korun. Na druhého Draka tedy při startu nestačily, ale to nemění nic na tom, že úspěch prvního, respektive druhé filmu žebříčku potěšil nejednoho provozovatele kina a distribuční společnost CinemArt. Transformers a Jak vycvičit draka 2 dosáhly téměř na 20 milionů korun. Na oba filmy přišlo přes 134 tisíc diváků! To ještě před pár týdny "neudělala" ani kompletní první dvacítka žebříčku tržeb.
Jak vycvičit draka 2
Dyk, Klus a Piškula Škyťáka a Bezzubku skoro jistě předeženou. | CinemArt
Sílu Draka dosvědčuje fakt, že je v žebříčku necelé dva týdny a už pomrkává na metu 200 tisíc diváků. V Top20 je ještě jeden letošní film, také animák, který to dokázal. Druhé Rio (2012) se nicméně promítá skoro tři měsíce. K dobru má proti Drakovi "pouhých" 50 tisíc diváků. Tuhle ztrátu smaže Škyťák za pár víkendů.
Tom Cruise
Na hraně zítřka
Zájem upadá o Toma Cruise a povedené akční sci-fi Na hraně zítřka (2014). Snímek utržil 1.15 milionu korun, přišlo na něj 7.755 diváků, což je méně než počet fanoušků čtvrté Zloby - Královny černé magie (2014). Rozhodují ale tržby a tam film s Angelinou Jolie 120 tisíc korun ztrácí. Milion utržily ještě Všiváci (2014), debut Romana Kašparovského, jehož scénář srazil velmi slibně rozjetý, ambiciózní projekt.
Jiří Mádl
"Všivák" Jiří Mádl. | BontonFilm
Léto ani pořádně nezačalo a už se plní kina. Přitom nás v následujících týdnech a měsících čekají další silné tituly. Překvapit může horor Chraň nás od zlého (2014), očekávaným titulem je Úsvit planety opic (2014), kde se proti lidem postaví nevyzpytatelní opi. Hodně se čeká také od Strážců Galaxie (2014), podle všeho sympaticky natočené vyznání milovníků béčkových a oldschool sci-fi filmů. V případě, že snímky osloví, dá se mluvit o setkání kvality a úspěchu. A tomu fandíme.
Úsvit planety opic
Úsvit planety opic
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.