Zemřel Eli Wallach, filmový padouch s tuhým kořínkem

Zemřel Eli Wallach, filmový padouch s tuhým kořínkem
Sedm statečných (1960) | 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Eli Wallach se narodil do rodiny polských židovských emigrantů po konci první světové války, 7. prosince 1915. Usídlili se v Little Italy na Manhattanu, kde působili vedle italské komunity jako zjevení. Eli vystudoval v texaském Austinu historii. Pochopitelně se zde též naučil jezdit na koni, což se mu v jeho budoucí herecké kariéře westernového žánru náramně hodilo.
Sedm statečných
Na plakátu Eliho nenajdete. Bez jeho postavy záporáka Calvery by nicméně klasika Sedm statečných postrádala smysl.
První herecké pokusy ale přerušila druhá světové válka, které se aktivně účastnil. Pro britský The Guardian se Wallach svěřil: "Poslední rok války jsem strávil v Berlíně, bylo to dva měsíce poté, co Hitler spáchal sebevraždu. Armádní plukovník mě vyzval, abych dal dohromady nějaké divadlo pro pacienty z vojenské nemocnice. Souhlasil jsem a dodal, že si zahraji Hitlera."
Eli Wallach
Sedm statečných (1960) | 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Po válce se Wallach nadchl pro divadlo, hlavně díky přelomovým hrám Tennessee Williamse, který napsal i celou řadu filmových scénářů. Ve filmu Baby Doll (1956) si zahrál i Eli. Budeme ho mít nicméně spojeného hlavně s westerny. V Sedmi statečných ztvárnil padoucha Calveru, který děsil nejednoho mladšího diváka téhle filmové klasiky. Ostatně, z těch "sedmi statečných" zůstává naživu už jen Robert Vaughn, který to ve filmu schytal jako první.

Trailer k filmu Sedm statečných:

Brad Dexter, Eli Wallach, James Coburn, Robert Vaughn, Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson
Ještě proslulejší roli ztvárnil Wallach ve spaghetti westernu Sergio Leoneho Hodný, zlý a ošklivý. Zahrál si vedle Clinta Eastwooda, který byl ten "hodný", na Wallacha zbyla "ošklivá" role. Na stránkách portálu Old New York Stories Eli Wallach vzpomíná: "Sergio Leone mi řekl, že se ve filmu budu muset modlit, křižovat. A zeptal se mě, jestli to umím. Odpověděl jsem mu, že jsem Žid, ale naučil jsem se křižovat, protože v Little Italy, kde jsem vyrůstal, to Italové dělali 30 krát, 40 krát denně."

Trailer k filmu Hodný, zlý a ošklivý:

Za svou kariéru ztvárnil Eli Wallach přes sto padesát filmových rolí, o účinkování v divadle nemluvě. "Každý má za to, že herectví je snadné," vyjádřil se v interview pro Harc
Eli Wallach
Sedm statečných | 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
ourt, kde vyšla jeho kniha vzpomínek The Good, The Bad and The Me. "Herectví má daleko k jednoduchosti, ale já v něm osobně spatřuji tu nejvíce uspokojující činnost, kterou mohu dělat. Nikdy jsem neztratil chuť hrát."
Mezi Wallachovy poslední snímky patří drama z finančního prostředí Wall Street 2 (2010) a mysteriózní thriller Muž ve stínu (2010). V roce 2011 byl tomuto výjimečnému herci udělen čestný Oscar za celoživotní dílo.