Představujeme návrat šíleného Maxe - Mad Max: Fury road

Představujeme návrat šíleného Maxe - Mad Max: Fury road
Šílený Max z roku 1979 | MGM
Mel Gibson
Šílený Max z roku 1979 | MGM
Od prvního dílu Mad Max již uplynulo 35 let. Tehdy pro svět neznámý herec Mel Gibson přišel na konkurz po bitce v baru s modřinami na obličeji. Přesně takový typ George Miller hledal, šílence. Film se díky efektním bouračkám, výbuchům a specifickému způsobu budování napětí stal legendou. S rozpočtem, který nepřesáhl jeden milion dolarů, vydělal po celém světě přes 100 miliónů.
Zatímco děj jedničky se odehrává v chaotickém bezčasí, dvojka (Mad Max 2: The Road Warrior) už je v typicky post-apokalyptickém prostředí, stejně tak trojka (Mad Max Beyond Thunderdome). Nový čtvrtý díl se vrací k osvědčené formuli - do post-apokalyptického prostředí s Maxem toužícím po pomstě.
Co se však mění, je herecké obsazení. Mel Gibson, který dal Maxovi nezaměnitelnou podobu nesmířeného zakomplexovaného šílence, by mu dnes, ve svých 58 letech, již nejspíš nestačil. Navíc je aktuálně v Hollywoodu na černé listině kvůli svým antisemitským výrokům. V roli Maxe proto Gibsona nahradí Tom Hardy, současná vycházející hvězda (Temný rytíř povstal, Warrior, Inception). Maxovu spolubojovnici Furiosu hraje Charlize Theron (Prometheus). Hodně fandů původní trilogie se bojí, že to dopadne jako Terminátor bez Schwarzeneggera. Dlouho se mluvilo o Gibsonovi v nějaké malé roličce, ale režisér George Miller to definitivně vyvrátil.

Trailer na prvního Mad Maxe:

Šílený Max
O ději čtyřky se ví jen tolik, co říká oficiální synopse zveřejněná studiem:
„MAD MAX: FURY ROAD je čtvrtý z řady filmů Gerga Millera Mad Max, který je napsaný a režírovaný Millerem. Post-apokalyptický akční film je umístěn do nejvzdálenějších končin naší země, do krajiny nehostinné pouště, kde lidskost nefunguje, a z valné části jsou všichni uchváceni bojem o nejzákladnější životní potřeby. V tomto světě ohně a krve žijí dva rebelové na útěku, kteří by mohli být schopni nastolit pořádek. Je to Max, málomluvný muž činu, pronásledovaný ztrátou manželky a dítěte v dozvucích chaosu, který hledá klid duše. A Furiosa, žena činu, která věří, že své cesty k přežití může dosáhnout, pokud dokáže přejít poušť zpátky do země svého dětství.“
Natáčet se mělo už v roce 2009 v Austrálii, ale kvůli povodním se film přesunul do pouště jihoafrického státu Namibie. Natáčení nakonec začalo v roce 2012 s ohromným rozpočtem 100 miliónů, který stále narůstal. Jeho velká část padla na auta, připomínající post-apokalyptickou surovost z dvojky. Spousta rezavějících vraků na kolech stylu monster truck, motory které se nevlezou pod kapotu, ostny posázené karosérie a lebky na nárazníku...
predstavujeme-navrat-sileneho-maxe-mad-max-fury-road
Šílený Max v podání Toma Hardyho
Před měsícem se již konala zkušební projekce hrubého sestřihu. A jaké jsou ohlasy diváků? „Je to zvláštní, když Gibson nehraje Maxe, ale Tom Hardy to zvládl dobře. Skvělé akční sekvence, úžasná post-apokalyptická auta a kostýmy, výborně namaskovaní herci,“ napsal Kevin Craig West na svém facebooku. „Režisér a scénárista Georg Miller do toho dal 30 let promýšlení dávno vytvořeného světa a všechno to nechal vybouchnout na plátně. Je to Mad Max 2 na steroidech,“ napsal Randy na serveru Action Figure Times.
Stále se neví, jestli bude rating filmu PG-13, tedy přístupnost od 13 let. To by nás připravilo o to nejlepší, co dělá Maxův post-apokalyptický svět brutálním a nelidským. Nezbývá, než si počkat na trailer a trochu více informací.