Volný pád a Fair Play v Karlových Varech. Mezinárodní filmový festival představil program.

Volný pád a Fair Play v Karlových Varech. Mezinárodní filmový festival představil program.
Z filmu Kukuřičný ostrov.
volny-pad-a-fair-play-v-karlovych-varech-mezinarodni-filmovy-festival-predstavil-program
Z filmu Kukuřičný ostrov.
Uznávaný gruzínský tvůrce George Ovashvili představí v hlavní festivalové sekci svůj dlouho očekávaný snímek Kukuřičný ostrov, psychologické drama zpracovávající intenzivní vztah člověka a přírody. Přední ruská režisérka Angelina Nikonovová si vybrala karlovarský festival pro premiéru hořké komedie Welkome Home, zasazené do imigrantské komunity současného New Yorku.
Maďar György Pálfi, jeden z nejoriginálnějších evropských filmařů dneška, přiveze do Karlových Varů smutnou grotesku ze současnosti Volný pád. Prostřednictvím sedmi příběhů vysílá s pro něj typickou sofistikovanou provokativností a nezměrnou imaginací alarmující zprávu o stavu lidstva.

Teaser k filmu Díra u Hanušovic:

Svůj režijní debut ve Varech představí Miroslav Krobot. Díra u Hanušovic (2014) je vesnickým dramatem s prvky černé komedie, které si rozumí s prací režiséra Aki Kaurismäkiho. Autorkou historicky prvního animovaného snímku v soutěži MFF Karlovy Vary je v New Yorku usazená lotyšská režisérka Signe Baumaneová. Ve „veselém filmu o depresi“ Šutry v kapsách vypráví s obdivuhodnou odvahou i humorem o psychické chorobě sužující její rodinu po desítky let a zároveň nabízí neobvyklý exkurs do historie Lotyšska první poloviny 20. století.
Fair Play
Fair Play, snímek o dopingu mezi československými vrcholovými sportovci.
Trojnásobné ženské zastoupení v hlavní soutěži uzavírá česká scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková se snímkem ze sportovního prostředí Fair Play (2014). Komorně laděné drama o státem organizovaném dopingu a především o snaze zachovat si lidskou důstojnost v totalitních osmdesátých letech se soustředí na dospívající talentovanou sportovkyni Annu (Judit Bárdos) a její matku s disidentskou minulostí (Anna Geislerová).
volny-pad-a-fair-play-v-karlovych-varech-mezinarodni-filmovy-festival-predstavil-program-1
Další život mého otce.
MFF Karlovy Vary pokračuje v tradici zahajovacích filmů soutěže představující první a druhé celovečerní filmy ze střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu. Letošní volba padla na energický debut talentované Virág Zomboráczové dokazující, že truchlení po zesnulém otci nemusí být pouze skličující. Za Českou republiku bude v sekci soutěžit drama Rozkoš (2013) režisérky Jitky Rudolfové.
volny-pad-a-fair-play-v-karlovych-varech-mezinarodni-filmovy-festival-predstavil-program-2
Ve Fóru nezávislých zaujme barmský snímek Mnich.
První nezávislý celovečerní film z Barmy za poslední půlstoletí je výsledkem aktivit pražské filmové školy FAMU, které ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí ČR – programem Transition vyvíjela od roku 2005 ve vnitřní Barmě. Vedle prvního barmského filmového festivalu (wathannfilmfest.net), který v září proběhne už počtvrté, sílí význam jakési neformální filmové školy, jejíž nejtalentovanější absolventi pokračují ve studiu právě na pražské FAMU. Mnich je debutem příslibu barmského filmu The Maw Nainga. V soutěžní sekci Fóra nezávislých bude představen také debut Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal (2014).
Parádně pokecal
Světovou premiéru ve Varech zažije i debut Tomáše Pavlíčka, komedie Parádně pokecal.
A aby těch českých světových premiér nebylo málo, uvede 49. MFF Karlovy Vary v Hlavním programu mimo soutěž ještě celovečerní hraný film Zejtra napořád (2014) režiséra Rudolfa Havlíka a celovečerní dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky (2014) o zpěvačce Martě Kubišové.
Marta Kubišová
Marta Kubišová v dokumentárním filmu Magický hlas rebelky.
49. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
4. - 12. července 2014