US tržby: Angelina Jolie je magnet na diváky, Budoucí minulost nejúspěšnějším dílem série

US tržby: Angelina Jolie je magnet na diváky, Budoucí minulost nejúspěšnějším dílem série
Zloba - Královna černé magie
U Zloby se bohužel naplnilo to, čeho se mnozí obávali. Je to krásně natočený žánrový maglajz, který podobně jako Burtonova Alenka či Mocný vládce Oz Sama Raimiho postrádá (navzdory vložené energii) srdce. Hezký, na míru ušitý, ale neosobní produkt Hollywoodské mašinérie. Je nicméně pečlivě udělaný a v kombinaci s Angie, která je v kinech vzácným zbožím, se povedlo z diváků za první víkend vykřesat 70 (US trh), respektive 170 (celosvětově) milionů dolarů. A to je ztraceně dobré číslo! V prvé řadě se rýsuje šance budoucí invaze podobných "pohádek z druhé strany" a za druhé se ukazuje, že (navzdory letité pauze) má Angie pořád u diváků naprosto jedinečnou pozici. Schválně, jestli úspěch Zloby popožene výrobu Salt 2.
Michael Fassbender
Budoucí minulost přitáhla rekordní počet diváků.
Razantní nástup Zloby odsunul na druhou příčku X-Meny, kteří navzdory propadu o 64% slaví. Celosvětově totiž mají po 10 dnech na kontě půl miliardy, což je vůbec největší úspěch v rámci X-Men série. Žádný jiný díl téhle hranice nedosáhl, První třída dokonce nezvládla ani čtyři sta milionů. Budoucí minulost tak přepisuje mutantí dějiny. Poprvé je tahle série finančně konkurenceschopná všem těm Iron Manům, Batmanům a Spider-Manům a hlavně se povedlo skloubit výborné ohlasy s masivním zájmem. Pro fanoušky to znamená dvě dobré zprávy: Na další díl studio vyhradí hodně peněz (nebude mít důvod šetřit) a nepochybně u série udrží Hugha Jackmana, který je pro X-Meny podobně důležitý, jako Robert Downey Jr. pro Avengers.
Seth MacFarlane
Autorem filmu Všechny cesty vedou do hrobu je režisér drsné komedie Méďa (2012), Seth MacFarlane.
O víkendu to naopak totálně projel tvůrce Teda Seth MacFarlane se svou westernovo-komediální novinkou Všechny cesty vedou do hrobu. Recenze film víceméně odstřelily a i jindy optimističtější diváci jsou ve známkách chladnější. Nadějně vypadající komedie si díky tomu o víkendu utrhla pouhých 17 milionů, což je 3x méně, než sprostý mluvící méďa Ted. Z westernové taškařice hit nebude, což je pro MacFarlanea druhý tvůrčí neúspěch v krátké době (loni vyhořel s velmi slabým sitcomem Dads). Na Tedovi 2 už se naštěstí pracuje, takže by mohla rychle přijít náprava.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.