21. týden-kinopremiéry: Mutanti, časové tunely, finanční tunely, bony, klid, zebra bez pruhu a Sputnik

21. týden-kinopremiéry: Mutanti, časové tunely, finanční tunely, bony, klid, zebra bez pruhu a Sputnik
A je to tady. Bryan Singer, tatíček série X-Men, se vrátil na post režiséra a přináší restart X-Men: Budoucí minulost. Bude se cestovat časem, uvidíte mladší i starší podoby všech oblíbených mutantů, no prostě film, jehož uvedení provázelo nemalé napětí. Jak dopadl výsledek? Dle fanoušků a recenzentů velmi dobře, nikoli však bůhví jak překvapivě.

Trail k X-Men: Budoucí minulosti:

Největší prostor dostávají nestárnoucí Wolverine Hugh Jackman, James McAvoy (mladší verze Charlse Xaviera) a Michael Fassbender (mladý Magneto). Even Petrs roztomile pobavil jako mladý Quicksilver, možná ho mohli scenáristé využít více. Jeho postava je prosta upjatosti ostatních, kteří všechno berou až moc vážně. Oblíbená Jennifer Lawrence si oblékla "avatarský" kožíšek a pozlobila v roli Raven. Škoda, že více prostoru nebylo věnováno Halle Berry a Ellen Page, herečce, která je úžasná v čemkoli.
Halle Berry
X-Men: Budoucí minulost (2014)
Retrospektiva vtáhne, doba a prostředí jsou velmi dobře zpracovány, občasné vtípky a narážky pobaví jednou nezasvěcené, jindy ty, co "vědí". Jen ty skoky v čase a dramaturgie mi moc nesedly. Čekal jsem něco na způsob Počátku (2010)... Recenze X-Men: Budoucí minulosti najdete zde, aktuální průběžné hodnocení 79%.

Trailer k filmu Bony a klid 2:

27 let uteklo od premiéry vekslácké balady Bony a klid (1987). Je touha po (n)ostalgii dostatečně silná? Na rozřešení otázky si budeme muset počkat do pondělí, kdy bude zveřejněn žebříček tržeb z tuzemských kin. Bony a klid 2 míří do distribuce. Samozřejmě se vrací i Roman Skamene a Jan Potměšil, nově se můžete těšit na Jakuba Prachaře nebo českou miss Gabrielu Kratochvílovou. Jen ty bony vystřídalo euro, vlastně eurotunely. Recenze filmu si přečtěte zde. Prý to není tak trapné a křečovité jako třeba druhé Dědictví. Ale tady jde spíš o divácký (ne)vkus.
Khumba
Khumba je zebrák. Jenže má menší problém.
Srandičky pro malé dětičky. Jako kdyby šlo o nějakou epizodu z hitu Madagaskar, tak vypadá Khumba. Kdo je Khumba? Khumba je zebra, tedy vlastně zebrák. Ale není to tak úplně zebrák, protože to, co dělá zebru zebrou, zebráka zebrákem, jsou černobílé pruhy. A ty se vydává Khumba v jihoafrickém animáku hledat. Recenze si přečtěte zde. Jde o průměrný počin daného ranku, ale děti na to uslyší, to si piště.

Trailer k filmu Sputnik:

Na závěr představujeme jeden koprodukční rodinný film. Snímek Sputnik (2013) vznikl v německo-belgicko-české spolupráci a vypráví zajímavý příběh. "Pro desetiletou Frederiku je listopad 1989 katastrofálním startem – její milovaný strýček Mike je vyhoštěn z NDR a musí do 48 hodin zemi opustit. Inspirováni svým velkým idolem kapitánem Kirkem, Frederike a její přátelé Jonathan a Fabian postaví teleportovací stroj, aby se přenesli do Západního Berlína za strýcem Mikem. Ale experiment dramaticky selže. Místo toho, aby úspěšně přenesl tři děti, celá vesnice i s lidmi zmizí!" A víc už neprozradíme.
Přehled všech květnových premiér najdete ZDE.