Baví vás Godzilla? Tyhle šílené japonské filmy, ve kterých je za hvězdu, prostě musíte vidět

Baví vás Godzilla? Tyhle šílené japonské filmy, ve kterých je za hvězdu, prostě musíte vidět
Terror of Mechagodzilla | Toho Company
Dnes již slavné monstrum, které se dočkalo tří desítek filmů a "hostovalo" v řadě dalších projektů, má ve světě trochu zkreslený obrázek díky velkofilmu Rolanda Emmericha z roku 1998. Ten potlačil původní japonské fantastické prvky a z Godzilly vesměs udělal obyčejného dinosaura, který likviduje okolí, rodí děti a má nezvykle mužnou bradu. Verze Garetha Edwardse z roku 2014, která odstartovala takzvaný MonsterVerse (právě uváděná Godzilla vs. Kong je jeho pomyslným vrcholem), byla zajímavým mixem klasického hollywoodského dobrodružného filmu a poctě japonskému originálu.
Godzilla (2014)
Godzilla (2014) | Warner Bros.
Edwardsova Godzilla to neměla u publika úplně lehké, protože pracovala spíše s neviditelným nepřítelem a svým vývojem mohla na řadu diváků působit značně bizarně (a to je i nejspíš důvod, proč se pozdější příspěvky série vydaly jiným směrem). Na pětici tipů níže si však názorně ukážeme, že se nejnovější americké pojetí slavného monstra drží ještě hodně při zemi.
Než se na slíbenou pětici vrhneme, dáme si napřed malé historické okénko: Fenomén Godzilly získal své základy nechvalně proslulým (původně utajeným, což přirozeně nevyšlo) americkým testem vodíkové bomby s krycím názvem Caste Bravo na Marshallových ostrovech. Psalo se 1. března roku 1954 a vinou špatných výpočtů zasáhl oblak spadu z výbuchu rybářskou loď Daigo Fukuryû Maru, následkem čehož byla celá posádka postižena akutním radiačním syndromem. Podobný incident přirozeně vyvolal vlnu paniky, na kterou pohotově zareagoval producent Tomoyuki Tanaka.
Jak? Rozhodl se natočit první japonský monster film, v němž by zmíněné testy vedly v probuzení obřího ještěra. O několik měsíců později se skutečně povedlo dát snímek dohromady, přičemž slovo Gojira (japonské označení Godzilly) vzniklo kombinací slov gorira (gorila) a kujira (velryba).
GODZILLA (1954)
5-filmu-s-godzillou-ktere-proste-musite-videt-3
Godzilla (1954) | Toho Company
Původní Godzilla, o které již byla řeč, je z našeho výběru nejnormálnější. Vypráví příběh nestvůry, která začne rozsévat zkázu, vše přirozeně začíná zničením japonských nákladních lodí a nemůže chybět nějaké to sebeobětování. Klíčové je, že 60 let starý snímek nepůsobí ani dnes vůbec směšně. Na dobu svého vzniku má velmi solidní triky, poctivé davové scény, zkrátka je znát, že šlo svého času o nejdražší japonský film vůbec. Kdo to s Godzillou myslí vážně, ten musí brát první film jako povinnou literaturu.
MOTHRA TAI GODZILLA (1964)
5-filmu-s-godzillou-ktere-proste-musite-videt-2
| Toho Company
A tady už to začíná být opravdu zajímavé. Japonským filmařům poměrně rychle došlo, že Godzilla nemůže sólíčkovat věčně a začali jí postupně dodávat bizarní nepřátele a nádherně ujeté zápletky. V případě klasiky Mothra tai Godzilla lidstvo nalezne v moři obří vejce a převeze ho do Japonska. Od dvou víl (!) se tamní vědci dozvědí, že vejce pochází ze vzdáleného ostrova, kde vládne obrovský motýl Mothra (!!). Když se do Tokia vrátí Godzilla, vědci odjedou na ostrov přemluvit Mothru, aby zničila Godzillu. Mothra jim vyhoví a odletí do Tokia zabít Godzillu. Godzilla ji ale přemůže a obyvatelé Japonska jsou v koncích. Víly proto zařídí, aby se z vejce vylíhly larvy Mothry dříve, porazily Godzillu a tím mohly pomstít svou matku. Cool!
SAN DAIKAIDŽÚ: ČÍKJÚ SAIDAI NO KESSEN (1964)
5-filmu-s-godzillou-ktere-proste-musite-videt
| Toho Company
Přímý následovník Mothra tai Godzilla nabízí ještě větší porci absurdních stvůr a dějových zvratů. Na Japonsko tentokrát zaútočí King Ghidorah, trojhlavé létající monstrum vylíhnuté z meteoritu, vedle něhož každý záporák vypadá jako dobrodinec. Ve stejnou chvíli spolu bojují Godzilla a Rodan, což je pro změnu obří ptakoještěr. Protože má gigantická Mothra dobré srdce, rozhodne se Godzillu s Rodanem přesvědčit, že je lepší spojit síly proti mnohem strašnějšímu Ghidorahovi. A to se samozřejmě také stane.
GODZILLA: DUEL MEGASAURŮ (1991)
5-filmu-s-godzillou-ktere-proste-musite-videt-1
| Toho Company
Příspěvek z roku 1991 ve skutečnosti patří k těm slabším zářezům. Má ale NATOLIK mimózní zápletku, že stojí za to filmu věnovat pozornost. V centru dění je tentokrát cestování časem. Na Fuji přistanou tři návštěvníci z rasy Futurians, aby lidem přinesli zprávu, že v roce 2204 bude Japonsko zničeno zuřivou Godzillou. Řešením je odcestovat do roku 1944 na Lagos, kde má dojít k jaderné explozi, která z přeživšího dinosaura udělá Godzillu. Mise se vydaří, nikdo si ovšem nevšimne, že na místě zůstanou místo Godzilly tři podivní zlatí okřídlení tvorové. Zpátky v přítomnosti začnou Futurians vydírat japonskou vládu, aby se jim celá země podrobila. Ta s tím nesouhlasí a tak na ní mimozemšťané vypustí King Ghidoraha, jenž začne ihned pustošit velká města. Několik postav a mimozemská dívka Emmy musí urychleně přijít na způsob, jak oživit Godzillu. Ta jediná se může Kingovi postavit.
GODZILLA VS DESTOROYAH (1995)
5-filmu-s-godzillou-ktere-proste-musite-videt-4
| Toho Company
Poměrně mladý a současně ceněný díl, v němž hrozí zničení celé planety. Godzilla se totiž hrozivě zahřívá (samozřejmě, to se stává), což by mohlo zapříčinit její protavení se až k zemskému jádru. Vojáci se pokoušejí monstrum ochlazovat, až se ho povede zmrazit. Tady by nejspíš filmaři jiných států skončili, v Japonsku jdou ale přirozeně dál. Město je následně napadeno zmutovanými obludami a obřím monstrem Destroyerem. Na pomoc proti tomuto zlu přichází mládě Godzilly, k němuž se připojí i znovu probuzená Godzilla. Nastává boj s monstry a současně se hlásí i dřívější problém - Godzilla se totiž stále zahřívá a je z ní pořád časovaná bomba.