Walking Dead naruby? Aneb BBC ukázala, že zombie jsou taky jen lidi.

Walking Dead naruby?  Aneb BBC ukázala, že zombie jsou taky jen lidi.
Luke Newberry
Neříká se jim zombie, ale oběti syndromu částečného skonu, a když mají kliku, dostanou se z léčebných zařízení zpátky domů. Jen to chce trochu pracovat s make-upem, mít barevné kontaktní čočky. A pokud možno nemít v dosahu ty, kterým v době zombie apokalypsy odešli jejich blízcí na onen svět (definitivně) coby součást něčího jídelníčku. Takové štěstí nemá hlavní hrdina – teenager Kieren Walker (Luke Newberry), na kterého doma sice čekají milující rodiče, ale i značná část obyvatel městečka, která je odhodlaná vystřelit mozek z hlavy každému shniloušovi, co se objeví.
Třídílné drama BBC In the Flesh vzniklo vcelku nenápadně z klávesnice Dominica Mitchella, mladého autora až dosud pouze divadelních her. Ten vlnu zájmu o živé-mrtvé zúročil vpravdě originálním způsobem. Začleňování sociálně vyloučených a stigmatizovaných do společnosti, která je polarizovaná a xenofóbní (spíš bychom měli říkat zombie-fóbní) je dramatická forma se silně aktuálním tématem. Pokleslý žánr si tak podává ruce s bravurně vystavěnou moralitou o ryze současných problémech, napsanou navíc velmi svižně, napínavě, autenticky a v podání neokoukaných herců.

In the Flesh Trailer:

In the Flesh
O tom, že mini-série zaujala, svědčí fakt, že po jejím odvysílání v loňském roce netrvalo příliš dlouho a BBC rozhodlo o natočení dalších tří dílů. Kdo jste In the Flesh viděli, nalaďte si v květnu BBC a můžete dát pokračování.
Možná ještě dodejme, že scenárista Dominic Mitchell je nepochybně velkým ctitelem svého staršího kolegy Charlieho Brookera, který už v roce 2008 napsal fantasticky hodnocenou pětidílnou sérii opět pro BBC Dead Set. V ní se terčem jeho vpravdě černého humoru a vně propuknuvší zombie-apokalypsy stala vila Velkého Bratra (nebo Vyvolených, jak chcete). Partička extraktu (nebo exkrementu, jak chcete) zkomercionalizovaného, bulvárního a citově zmutovaného světa pak netuší, jestli útočící zombie nejsou jen nějaký úkol nebo test. Ukáže se, že jediným testem je, jak dlouho vydrží obyvatelé vily naživu a co řeknou ve „zpovědnici“ než její dveře prolomí hladoví.

Dead Set Trailer: