15. týden-kinopremiéry: Režijní debut Jiřího Mádla, druhé Rio, teroristé, Justin Bieber a Bohumil Hrabal

15. týden-kinopremiéry: Režijní debut Jiřího Mádla, druhé Rio, teroristé, Justin Bieber a Bohumil Hrabal
Pojedeme k moři (2014)
Když herci a herečky režírují, může to dopadnout různě. Nedávno uváděné Krásno (2014) Ondřeje Sokola zaujalo formou, odvahou jít originální cestou. Zklamal ale scénář, filmové vyprávění. Jak je na tom debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři? Dle přístupných recenzí dost slibně.

Trailer k filmu Pojedeme k moři:

Jiří Mádl
Mádl se plně soustředil na scénář a režii, nepouštěl se do exhibicí, kdy herci musí ve svých režijních "pokusech" i vystupovat. A vznikl velmi upřímný rodinný snímek, vyprávěný z pohledu kluka (Petr Šimčák), co natáčí veškeré dění kolem sebe. Mádl není pozér, svůj debut natočil poctivě, skromně a upřímně. Průměr z recenzí snímku Pojedeme k moři je na slibných 76 procentech.
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes jako spisovatel Charles Dickens. Snímek Vášeň mezi řádky známý herec též režíroval.
A když už jsme u těch herců-režisérů, ještě jeden snímek autora, který je znám hlavně coby úspěšný herec, vstupuje do českých kin. Vášeň mezi řádky (2013) je druhým filmem Ralpha Fiennese, kdy zatoužil po režii. Fiennes ve snímku hraje slavného spisovatele Charlese Dickense, který "se na vrcholu své kariéry v polovině 19. století zamiloval do mladší dívky. V prudérní Anglii té doby šlo o něco veřejně zakázaného, svůj vášnivý vztah proto udržoval v utajení až do své smrti." Své publikum si snímek jistě najde. Recenzenti jsou nicméně vůči Fiennesově režii poměrně skeptičtí. Průměrné hodnocení: 55%.

Trailer k filmu Rio 2:

Pokračování animovaného dobrodružství o modrém papouškovi přichází do českých kin. Blu se vrací ve filmu Rio 2 (2014), který útočí na peněženky dospělých. Animace je zvládnutá na jedničku s hvězdičkou, podle očekávání ale vázne příběh. Z recenze Františka Fuky: "Ve filmu je spousta více či méně vtipných pišišvorů, ale opět platí, že děj - pokud vůbec nějaký existuje, je naprosto náhodný, nenápaditý a poslepovaný horkou jehlou tak, aby se pořád NĚCO akčního a hlasitého dělo, bez ohledu na to, co z toho vyplývá, nebo by mělo vyplývat pro hrdiny filmu." Jestli máte "starší" děti, které se nespokojí se zdánlivě vtipnými karamboly, jděte radši na debut Jiřího Mádla.

Trailer k filmu Dlouhá cesta dolů:

Spisovatel Nick Hornby je mezi filmaři výrazným, inspirativním autorem. Nejnovější Dlouhá cesta dolů (2014) byla inspirována jeho bestsellerem. Komediální drama pojednává o čtyřech lidech, kteří se na Silvestra potkají na "oblíbeném" místě sebevrahů a vzájemně se vyhecují k chuti do života. Dají se dva muži a dvě ženy do Valentýna dohromady? Nebo si řeknou, že to všechno bylo jenom oddalování nevyhnutelného? Recenze filmu si přečtěte zde.

Trailer k hudebnímu dokumentu Justin Bieber´s Believe:

Přehled premiér zakončíme trojicí dokumentárních snímků. Justin Bieber´s Believe (2013) přináší již podruhé za necelé tři roky pohled do zákulisí koncertní show Justina Biebera, mladé hvězdy showbusinessu. Na první českou recenzi stále čekáme...
Pokračujeme tuzemskou tvorbou, a sice akčním dokumentárním filmem Sametoví teroristé. Snímek trojice režisérů balancuje na hraně dokumentu a fikce. A kdo jsou ti "sametoví teroristé"? Tři muži, kteří se pokusili o ozbrojený odpor proti komunistické moci v době československé normalizace a následně byli odsouzeni k odnětí svodody. Jedním z nich je Vladimír Hučín, který ve snímku instruuje mladou ženu k tomu, jak se stát teroristkou. Svérázné dílko.
A na závěr pocta Bohumilu Hrabalovi, jehož sté výročí od narození se letos slaví. Snímek "obsahuje historické záběry, unikátní fotografie i řadu doposud neznámých informací. Na Bohumila Hrabala zde vzpomínají také režiséři Jiří Menzel, Jan Němec a Petr Koliha i představitel začínajícího výpravčího Miloše Hrmy z oscarových Ostře sledovaných vlakůVáclav Neckář. Zvláštní atmosféru filmu dodávají hrané dotáčky a komentář Oldřicha Kaisera."
Přehled všech premiér najdete ZDE.