Jak vypadal Predátor v podání Jean-Claude Van Dammea a proč herec nakonec projekt opustil?

Jak vypadal Predátor v podání Jean-Claude Van Dammea a proč herec nakonec projekt opustil?
Predátor | 20th Century Fox
Fanoušci dlouhou dobu řešili, jak to vlastně s Van Dammeovou účastí ve filmu bylo a jestli je někde k vidění. Často se spekulovalo o tom, že ho lze zahlédnout jako jednoho z vojáků, co vystupují z helikoptéry. Případně že ho ve filmu Arnold zabije nožem. Dnes už nemusíme hádat. Někdejší belgická hvězda skutečně na Predátorovi Johna McTiernana pracovala. Ovšem nikdy jako jeden z vojáků. Měla si zahrát legendární monstrum. Prvotní myšlenkou totiž bylo, že by měl Predátor drobnější vzhled, bojový ninja-styl a Van Damme tudíž chtěl předvést v kostýmu pár efektních kopů. Poměrně rychle se ale ukázalo, že to fungovat nebude a to hned z několika důvodů.
Začneme tím nejočividnějším - původně byl Predátor navržen coby menší postava s dlouhým krkem, psí hlavou a jedním okem. A výsledek rozhodně nebyl nijak extra oslnivý (něco takového by se nejspíš legendou nestalo):
jak-vypadal-predator-v-podani-jean-claude-van-dammea-a-proc-herec-nakonec-z-filmu-odstoupil
jak-vypadal-predator-v-podani-jean-claude-van-dammea-a-proc-herec-nakonec-projekt-opustil
Asi nikoho nepřekvapí, že to zkrátka nebylo ono. V prvé řadě monstrum nepůsobilo dostatečně hrozivě vedle svých protivníků a za druhé nebyl kostým příliš praktický pro natáčení v džungli (natožpak pro ninja-styl). Původně angažovanou společnost Boss Film Creature Shop proto nahradil zkušený Stan Winston, který po osmi měsících přinesl nový, dnes již legendární model. Podíl na výsledném vzhledu má i James Cameron, který ve Winstonově přítomnosti pronesl větu "Vždycky jsem si přál vidět něco s kusadly". Winston se toho chytil a přidal Predátorovi speciální čelist.
Ale zpátky k Van Dammeovi. Než se rozhodlo o přeobsazení a změně looku Predátora, byl již majitel nejslavnější roznožky na place. A první, co ho zaskočilo, byla skutečnost, že pobíhá po place v červeném oblečku:
jak-vypadal-predator-v-podani-jean-claude-van-dammea-a-proc-herec-nakonec-z-filmu-odstoupil-1
Predátor | 20th Century Fox
"Nesnáším to. Vypadám jako nějaký komiksový hrdina," pronesl rozčíleně na adresu kostýmu Van Damme. Vtip byl v tom, že mu nikdo neřekl, že půlku filmu nebude jeho postava vůbec vidět a červený kostým slouží k tomu, aby později mohl být Predátor ve filmu neviditelný. Již tak dostatečně otrávený Van Damme se ještě více rozčílil a nakonec projekt nadobro opustil.
Podrobněji o původním kostýmu mluví bývalý zaměstnanec Boss Films Steve Johnson v následujícím videu, kde ho zpovídá syn Stana Winstona Matt:
Takže ať je proždy jasno - Van Damme skutečně měl v Predátorovi hrát, ale nikdy způsobem, že by byla vidět jeho tvář. Můžete, fanoušci, klidně spát.
Ve kterých filmech hrála tato monstra?