Tržby v českých kinech: Captain America se vrací. A hned na první místo.

Tržby v českých kinech: Captain America se vrací. A hned na první místo.
Captain America: Návrat prvního Avengera | Marvel Studios
Steve Rogers (Chris Evans) se vrací z newyorského pekla do Washingtonu. Ani tam ale nebude mít klid. Spiknutí, zabijáci a důmyslný nepřítel Winter Soldier (Sebastian Stan) přitáhli v novince Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) do kin téměř 37 tisíc fanoušků. Tržby přes 5.5 milionu korun znamenají při nasazení snímku do "pouhých" 67 kin docela úspěšný start. Trend je totiž jasný, začátek Jara kinařům nepřeje. V Americe se filmu daří, i když rozpočet 170 milionů dolarů může obyčejnému smrtelníkovi připadat jako producentská sebevražda.
Russell Crowe
Noe
Na druhé místo klesl Noe, fantasy drama ceněného Darrena Aronofskyho. Originální ztvárnění biblického příběhu nalákalo do kin necelých 17 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 2.6 milionu korun. Jde o téměř 50% propad. Aronofsky se pustil do projektu monstrózních rozměrů. Americké tržby spolu s těmi světovými rozpočet vyrovnají, takže Noe ke dnu nepůjde.
Kristina Svarinská
10 pravidel jak sbalit holku - páté místo žebříčku tržeb. | Dawson Productions
Mezi trojici nejúspěšnějších filmů žebříčku tuzemských tržeb patří i 10 pravidel jak sbalit holku. Třetí víkend v kinech, po tom posledním návštěvnost téměř 12 tisíc diváků a tržby 1.6 milionu korun. Karel Janák svůj komerční úspěch nezopakuje. Po necelých třech týdnech od uvedení snímek shlédlo 76 tisíc diváků, tržby překonaly 10 milionů korun. Že by film pro "nikoho"? Ani pro mladé, ani pro ty "dospělejší"? Existuje vůbec univerzální recept na úspěch českého filmu, když už ani Babovřesky 2 (2014) netáhnou tak, jak se čekalo? Po necelých sedmi týdnech jsou aktuálně na čtrnáctém místě s celkovou bilancí 216 tisíc diváků a tržbami 29 milionů korun.
Zvonilka a piráti
Čtvrtá skončila animovaná pohádka Zvonilka a piráti (2014), poslední film žebříčku, který v tržbách překročil 1 milion korun. Na animák o víkendu přišlo 8.513 diváků, tržby činily 1.1 milionu korun. V předpremiéře uváděné pokračování dalšího dětského filmu Rio 2 (2014) obsadilo páté místo. Návštěvnost rovných 5.900 diváků, tržby 915 tisíc korun.
Robert Wieckiewicz
Z filmu Walesa: člověk naděje.
Ze čtyř premiér minulého týdnu se do žebříčku Top 20 kromě Prvního Avengera žádný snímek nedostal. Walesa: člověk naděje (2013) sice zahájil Febiofest, širší publikum už neoslovil. Škoda. Proslulý 88 letý režisér Andrzej Wajda natočil životopisné, historicko-politické drama velmi svěžím způsobem.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.