5 sci-fi filmů roku 2014, které si nesmíte nechat ujít

5 sci-fi filmů roku 2014, které si nesmíte nechat ujít
"Pirát" Johnny Depp jako posedlý vědec ve snímku Transcendence. Páté místo žebříčku.

INTERSTELLAR

Jít o film někoho neznámého, zřejmě by se o sci-fi Interstellar moc nepsalo. Ostatně, víme jen to, že bude skupinka badatelů cestovat červí dírou do jiné dimenze. Toť vše. Jenže snímek režíruje Christopher Nolan, autor Počátku, u něhož také až do poslední chvíle nebylo jasné, o čem vlastně bude. A jaká je to pecka! Od Interstellar se nic menšího nečeká. Už pro Matthewa McConaugheyho v hlavní roli, který zažívá vrcholné období své kariéry.
CZ premiéra: 6. listopadu 2014

JUPITER VYCHÁZÍ

I náš druhý tip těží především ze jména režiséra. Respektive režisérů - sourozenců Wachowských. Autoři kultovního Matrixu a o něco vlažněji přijatého (ale bez debat zajímavého) Atlasu mraků ve své novince vypráví příběh Jupiter Jonesové (Mila Kunis), která žije obyčejným životem a živí se úklidem domů jiných lidí. Změna přichází s mužem jménem Caine (Channing Tatum), bývalým geneticky modifikovaným vojákem, jehož úkolem je ji vystopovat. V tu dobu začne Jupiter tušit, co ji čeká. Je totiž nositelkou mimořádné dědictví, které by mohlo změnit rovnováhu vesmíru...
CZ premiéra: 24. července 2014

NA HRANĚ ZÍTŘKA

Tom Cruise, Doug Liman, Emily Blunt | Warner Bros.
Zatímco Interstellar a Jupiter vychází lákají jmény svých tvůrců, novinka Toma Cruise Na hraně zítřka dráždí hlavně tím, o čem bude. Spojí totiž hned dvě lákavé složky - velkolepý souboj s mimozemšťany o naši existenci a hrdinu chyceného do časové smyčky, během níž prožívá bitvu neustále dokola. Když se k tomu připočte precizní vizuál z traileru, jsou očekávání hodně vysoko. Doufejme, že vyjma zajímavé zápletky nebude strádat i samotný vývoj děje. Jedno nedotažené Nevědomí nám bohatě stačilo.
CZ premiéra: 5. června 2014

TRANSCENDENCE

A dobrý nápad podruhé. Zatímco Cruise bude v Na hraně zítřka opakovaně čelit jednomu dni, Johnny Depp se ve sci-fi Transcendence dostane do ještě horší situace - jeho postava Dr. Will Caster zemře. Naštěstí pracoval na revolučním stroji, do něhož chtěl nainstalovat i lidské emoce a jeho partnerka proto dojde k odvážné myšlence, jak Willa udržela na živu - přenese jeho vědomí do stroje. Je ale otázkou, co s Willem taková "změna" udělá.
A ještě jedna zajímavost, kterou je třeba u Transcendence zmínit - filmem na poli režie debutuje Wally Pfister, dvorní kameraman Christophera Nolana.
CZ premiéra: 17. dubna 2014
A nakonec jedno pokračování. Zrození Planety opic platí za jedno z největších překvapení posledních let (dvakrát tolik, když vezmeme v potaz, že jde o restart série). Na stoličku dvojky usedl Matt Reeves, který nám před lety naservíroval povedený Cloverfield, herecky snímek převzali Gary Oldman a Jason Clarke. A zápletka? Sílící národ geneticky vyvinutých lidoopů v čele s Caesarem je ohrožován skupinou lidí, kteří před deseti lety přežili epidemii smrtelného viru. Obě strany sice dosáhnou křehkého smíru, ale jen nakrátko. Kdo vyhraje? Inu, pokud budeme vycházet z původní série, nevypadá to pro lidskou rasu moc dobře. Ale třeba nás tvůrci něčím překvapí.
CZ premiéra: 17. července 2014
Obrázek článku