Na Febiofestu zazní Hlas mladé Ukrajiny. Festival uvede ve světové kinopremiéře film z Majdanu.

Na Febiofestu zazní Hlas mladé Ukrajiny. Festival uvede ve světové kinopremiéře film z Majdanu.
V rámci programu slavnostního zahájení 20. března přidává Febiofest od 20:00 v sálech 1, 2 a 7 blok filmů Hlas mladé Ukrajiny. Tvoří ho filmy studentů Kyjevské národní univerzity divadla, filmu a televize I. K. Karpenka-Karoga. Průřez tvorbou nejmlad
na-febiofestu-zazni-hlas-mlade-ukrajiny-festival-uvede-ve-svetove-kinopremiere-film-z-majdanu-2
ší ukrajinské filmové generace vrcholí v přímých svědectvích z ukrajinské revoluce. Někteří tito tvůrci skončili ve vězení. Dva z nich, režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov, budou hosty projekce společně s režisérem Michailem Gerasimovičem Iljenkem, mj. autorem filmů Ten, který prošel ohněm a Fučžou, který se stal jedním z hrdinů Majdanu.
„Nechtěl jsem se jen dívat na zprávy. Musel jsem reagovat. Chci, aby
na-febiofestu-zazni-hlas-mlade-ukrajiny-festival-uvede-ve-svetove-kinopremiere-film-z-majdanu-4
ukrajinští filmaři cítili naši podporu,“ vysvětluje prezident festivalu Fero Fenič, proč inicioval speciální ukrajinský večer. Hosté Febiofestu zároveň plánují navštívit některé své známé, kteří jsou v Praze shodou okolností hospitalizováni se zraněními z Majdanu. Vstup na projekci je ZDARMA do vyčerpání kapacity sálu. (Projekce zahajovacích filmů Jima Jarmusche Přežijí jen milenci a Andrzeje Wajdy Walesa: muž naděje – které jsou pouze pro zvané – zůstávají beze změny.)
Robert Wieckiewicz
Revoluční Febiofest? Snímek z natáčení Wajdova filmu Walesa.
Programový ředitel Štefan Uhrík zároveň patří mezi šestici festivalových ředitelů, kteří se obrátili na kolegy v evropském filmovém průmyslu s výzvou k podpoře ukrajinských kolegů, především na festivalech v Kyjevě a v Oděse. „Režiséři, nabídněte své filmy ukrajinským kolegům zdarma a jeďte podpořit
na-febiofestu-zazni-hlas-mlade-ukrajiny-festival-uvede-ve-svetove-kinopremiere-film-z-majdanu-3
Ukrajinu osobně. Filmové instituty, zajistěte pro ukrajinské kolegy prosím hosty a dopravu filmových kopií na své náklady...“ stojí mimo jiné ve výzvě. Kromě pražského Febiofestu se na ní podílejí také MFF Varšava, Helsinky, Talin, Sofie a Kluž (Transilvania IFF).
Febiofest zahájil včera ve 12:00 v Cinestar Anděl za velkého zájmu diváků prodej vstupenek. Lístky můžete objednávat též online zde.
MFF Praha – Febiofest
20.–28.3. 2014
Cinestar Anděl, Praha