Clooney a Schwarzenegger podporují boj za demokracii na Ukrajině

Clooney a Schwarzenegger podporují boj za demokracii na Ukrajině
O tom, co se odehrávalo nebo odehrává v Ukrajině, především pak na kyjevském náměstí Majdan, určitě většina z nás ví a vedle naší „sametové“ revoluce jsou tamní pouliční boje s dosud takřka osmi desítkami obětí hotová jatka. To, že není situace v této zemi lhostejná ani hollywoodským hvězdám, dokazuje vzkaz George Clooneyho zvěřejněný na twitteru ukrajinského opozičního předáka a bývalého mistra těžké váhy v boxu Vitalije Klička.
George Clooney
Clooney ve svém vzkazu mimo jiné říká: „Formou pokusů a omylů jsme se naučili, že skutečná demokracie nemůže existovat bez svobodných, spravedlivých a čestných voleb… Nelze mít skutečnou demokracii, pokud se zatýkají a zraňují pokojní demonstranti." Clooney odsoudil i fakt, že z bývalé premiérky Tymošenkové se stala politická vězeňkyně jen proto, že nesouhlasila s tím, jakým způsobem se zemi vládlo. Dále vzkazuje všem demonstrantům: „Rád bych vzkázal vám všem na náměstí v Kyjevě i po celé Ukrajině, že když se podíváte na Západ, vězte, že vás sledujeme s velkým obdivem. Přejeme vám klidná a bezpečná jednání. Přejeme vám vládu, kterou si přejete. A přejeme vám sílu vydržet. "
Arnold Schwarzenegger
Následně se ke kolegovi přidal i bývalý kalifornský guvernér a hvězda akčních filmů Arnold Schwarzenegger. V jedenáctivteřinovém vzkazu říká: „Rád bych poslal pozdrav a podporu lidem Ukrajiny a rád bych, aby věděli, že jim přeji mnoho štěstí v jejich mírovém boji za demokracii.“ A nezapomněl přidat i „havlovské“ véčko…