V květnu do kin zamíří dokument o Olze Havlové

V květnu do kin zamíří dokument o Olze Havlové
Vítězný dokument Olga. | Jeden svět
Námět a scénář filmu vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. Film vznikl v produkci Jarmily Polákové ze společnosti Film & Sociologie v koprodukci s Českou televizí a do běžných kin film v květnu uvede distribuční společnost Aerofilms.
Cílem nebylo natočit film o Olze Havlové jako pouhé partnerce Václava Havla, ale vykreslit portrét svérázné a přátelské ženy, která zejména od 70. do 90. let 20. století sehrála významnou společenskou roli – ve veřejné i soukromé sféře. Tento individuální příběh vypovídá mnohé také o atmosféře tehdejší doby.
Olga Havlová
Vítězný dokument Olga. | Jeden svět
„Na Olgu Havlovou vzpomínají přátelé jako na nejbližšího a nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla, na kamarádku, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrou hostitelku, vášnivou hráčku a houbařku, milovnici přírody, ostrou glosátorku, statečnou a pilnou disidentku, jako na ženu moudrou a věcnou, vždy s nohama na zemi a vždy svou. Ti, kteří ji osobně neznali, vzpomínají na důstojnou a milovanou manželku hlavy státu a zakladatelku první charitativní organizace v moderních dějinách naší země,“ vysvětluje motivaci autorka námětu Anna Freimanová.
Olga
| Jeden svět
Film přináší velké množství dosud neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga je zde představena jako ostrá glosátorka, zásadová disidentka, štědrá hostitelka v pražském bytě i na Hrádečku, jako žena věcná, nesnášející jakoukoliv okázalost, naopak milující jemný humor a říkající vždy to, co si myslí. Její přátelé potvrzují, že ani v roli první dámy svůj životní přístup nezměnila a zůstala stát pevně nohama na zemi. „Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává obtisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých, kteří ještě stále kráčejí po této zemi. Životopisná data tím pádem zůstávají až na samém konci narativního spektra,“ doplňuje režisér filmu Miroslav Janek.