Na letošní Febiofest přijede chladná i vtipná seveřanka Kati Outinen. Porotu povede Theodor Pištěk.

Na letošní Febiofest přijede chladná i vtipná seveřanka Kati Outinen. Porotu povede Theodor Pištěk.
| Kinosto Oy
„Porota Febiofestu už má svoji tradici a nezastupitelný význam, protože často napravuje některé diskutabilní výroky profesionálních kritiků. Být př
Theodor Pištěk (II)
Výtvarník Theodor Pištěk, mimo jiné držitel Oscara za film Amadeus, bude předsedou poroty letošního Febiofestu. | Antonín Růžička
edsedou takové poroty je pro mne dobrodružství, na které se těším. Třicet tři p orotců je reprezentativní sbor posuzovatelů a jejich verdikt pomůže divákům v orientaci ve filmové produkci. Za to jim patří uznání,“ říká Theodor Pištěk. Ten udělí Grand Prix vítězi na závěrečném večeru Febiofest 28. března 2014.
Hlavní 33 členná porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem od 15 do 100+ let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky festival přijímá do 28. února. Z došlých přihlášek pak festival vybere 33 šťastlivců, kteří shlédnou všechny filmy vybrané do soutěžního programu a pod vedením čestného předsedy rozhodnou o vítězi. Do poroty se lze stále přihlašovat.
Kati Outinen
Láska, soudruhu! a slavná seveřanka Kati Outinen. | Kinosto Oy
Febiofest vzdá poctu charismatické finské herečce Kati Outinen. Ta svůj nezaměnitelný obličej propůjčila svérázným a často mlčenlivým hrdinkám především ve filmech Akiho Kaurismäkiho. Diváci se s touto hvězdou potkají na projekcích jejích starších filmů a i na premiéře novinky Láska, soudruhu!
Klauni
S českým filmem spojila Kati Outinen své jméno účinkováním ve filmu Klauni Viktora Tauše. Za svůj herecký výkon byla nominována na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. 

Trailer k filmu Láska, soudruhu!

Na Febiofestu se Kati Outinen představí kromě starších filmů také v hlavní roli nového česko-finského koprodukčního počinu Láska, soudruhu! Tato romantická komedie je zasazena do Helsinek roku 1962 a vypráví o znovuprobuzené lásce Elsy a českého jazzmana Jana (Miroslav Etzler), o kterém si Elsa dlouho myslela, že je mrtvý.
Miroslav Etzler, Kati Outinen
Láska, soudruhu! Česko-finský koprodukční film se o premiérovém víkendu mezi dvacítku nejúspěšnějších nedostal. | Kinosto Oy
Zatímco svět se zmítá ve studené válce, ve finské metropoli probíhá za nadšení levicově orientovaných obyvatel a za úšklebků těch ostatních světový festival mládeže a studentstva, který přijel z Moskvy pozdravit i sám Gagarin. Také Jan je soudruhy z Prahy vyslán za železnou oponu především propagovat socialistickou kulturu, ale spíš než socialismus miluje jazz a všechno, co k němu patří.
Muž bez minulosti
Kati Outinen ve filmu Muž bez minulosti. | 002 Sony Pictures Classics
„Máme z účasti Kati Outinen na festivalu upřímnou radost! Pocta, v rámci které promítneme několik jejích filmů, krásně doplní sekci Světla severu,“ říká Hana Cielová, programová ředitelka Febiofestu. „Kaurismäkiho „pokerfaceový“ styl herectví dotáhla tato žena k naprosté dokonalosti,“ dodává Štefan Uhrík, programový ředitel Febiofestu.
MFF Praha – Febiofest bude probíhat od 20. do 28. 3 2014 v pražském multiplexu Cinestar Anděl. Více informací o festivalu najdete zde.