4. týden-kinopremiéry: Trojice oscarových filmů, Vorel na Vejšce a Herkules v moderním spektáklu

4. týden-kinopremiéry: Trojice oscarových filmů, Vorel na Vejšce a Herkules v moderním spektáklu
Matthew McConaughey
Zasáhl vás před více jak 20 lety snímek Philadelphia (1993)?  Potom je Klub poslední naděje (2013) filmem právě pro vás. Matthew McConaughey ztvárnil postavu Rona Woodroofa, který se dozví, že má AIDS a zbývá mu pouhých 30 dní života. Když nepomohou lékaři, poskytne pomocnou ruku mexický černý trh s neschválenými léky.
Woodroof sice vypadá jako třasořitka, ale rozhodně se nevzdává. A to s takovou vervou, že nakonec zásobuje zázračnými pilulkami celou řadu podobně nemocných Američanů. Příběh inspirovaný skutečným osudem představuje Matthew McConaugheyho v životní roli. Celkem šest nominací na Oscara. Klubu poslední naděje dáváme 95%, recenze si přečtěte zde.
Chiwetel Ejiofor
Také historické drama 12 let v řetězech (2013) bylo natočeno podle skutečného příběhu. Svobodný černoch Solomon Northup byl jednoho dne roku 1841 opit, unesen a uvržen do otroctví. Než se dostal zpátky tam, kam vždycky patřil, uplynulo 12 neskutečných let útlaku a ztráty naděje. Novinka režiséra Steva McQueena přináší naturalistický pohled na krutou epochu amerického otrokářství. V hlavní roli září Chiwetel Ejiofor. Kromě něj bylo na sošku Oscara nominováno dalších osm tvůrců filmu 12 let v řetězech. Snímku dáváme 90%, recenze si přečtěte zde.
Jiří Mádl, Tomáš Vorel Jr.
Jiří Mádl (Michal Kolman) a Tomáš Vorel jr. (Petr Kocourek) ve Vejšce. | EEAP
Tomáš Vorel nemá rád filmy na pokračování. Samotný Gympl (2007) je nicméně v dnešní době málo, tudíž logicky pokračuje Vejškou (2014). Jistě, v případě Vorla platí víc než u ostatních, že když přistoupíte na jeho hru, bohatě se vám odmění. Těšit se tedy můžete na Jirku Mádla v roli toho, co si užívá a provokuje, a na Tomáše Vorla juniora, který studium i život bere poněkud vážněji. Nechybějí spreje a hip hop. Recenze filmu Vejška si přečtěte zde.
Kellan Lutz
Vize producentů byla jasná - natáhnout fanynky série Twilight do kin. To si dobře naběhli...
Herkules: Zrození legendy (2014) není filmem pro milovníky historie a antických bájí. Vlastně nám není moc jasné, komu je snímek určen a proč byl do české kinodistribuce vůbec uveden. Bájného Herkula ze solárka ztvárnil Kellan Lutz, jeden z Cullenových z Twilight ságy. Režisérem filmu je Renny Harlin, autor Cliffhangera (1993) a druhé Smrtonosné pasti (1990). To už je větší legrace tento snímek. Recenze filmu Herkules: Zrození legendy si přečtěte zde.
Jako vzpruha na závěr se představuje Špinavý trik (2013), desetinásobné želízko v oscarovém ohni. Retro kriminálku s řadou skvělých herců, vtipných převleků, legračních účesů a neočekávaných zvratů režíroval David O. Russell, autor úspěšných a ceněných snímků Fighter (2010) a Terapie láskou (2012). Recenze si přečtěte zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech lednových premiér naleznete ZDE.