Recenze: 47 Róninů - neprávem zatracované fantasy dobrodružství

Recenze: 47 Róninů - neprávem zatracované fantasy dobrodružství
47 roninů | Universal Pictures
47 Róninů
47 Róninů je bájná historka, kterou dnes zná snad každý Japonec. Ve filmu si toho však tvůrci dost přidali. Základní kostra zůstala stejná: 47 Róninů se postaví celé armádě (spolu s nejaponcem Kaiem), aby pomstili smrt svého pána, přestože vědí, jaký osud je čeká na samotném konci.
Snímek mne bavil už od začátku. Film sice vychází z předlohy volně, jelikož se tu vyskytují čarodějové, lesní duchové, draci atd., ale je svým způsobem zajímavý a divák se u něj nenudí. Tvůrci nezapomněli na tajemného nejaponce, jehož ve filmu hraje Keanu Reeves a který film často oživuje.
Keanu Reeves
Reeves se do své role náležitě vžil a přijal ji s posvátnou úctou. Hraje asi nejcharismatičtější postavu z celého filmu, ale zdálo se mi, že ho tvůrci trochu zanedbali. Kai nemá ve filmu příliš velký prostor na rozvíjení, což je opravdu škoda. Když však vyjde na plac, je to pokaždé zážitek a je vidět, že Reeves bral roli opravdu vážně a vyplácí se mu to.

Trailer:

Velice mne ve filmu zaujala Rinko Kikuchi, která hrála zlou čarodějnici Mizuki. Její záporačka je velice zajímavá a divák si k ní dokáže vypěstovat sympatie. Scénáristé si s postavou pohráli a konečný výsledek je uspokojivý. Takové druhy záporných postav mám rád – nekomplikované a poutavé. Za zmínku stojí ještě samuraj Ôishi v podání Hiroyuki Sanady (Sunshine, Wolverine).
47 Róninů
Snímek je odvyprávěný s nadhledem, nedrží se všech faktů japonské legendy a možná i proto je zábavný. Dnes je velice populární zaměňovat historky a vymýšlet si jejich průběh. U 47 Róninů mi to ani v nejmenším nevadilo. Prostředí na mne zapůsobilo dobře a atmosféricky. Jen „wow efekt“ chyběl.
47 Róninů
A pojetí? Triky jsou propracované a ve filmu je jich přiměřené množství. Zvláště některé pasáže jsou nádherně provedené a dokáží diváka vtáhnout do děje. Má na tom malou zásluhu i poměrně zdařilé 3D, které je takovým malým bonusem. Kostýmy a masky byly jednoduše fantastické. Filmu můžete vytýkat ledacos, ale výpravu rozhodně ne.
47 Róninů je dobrodružný fantasy film, který potěší každého nenáročného diváka a pokud od něj nebudete čekat příliš, nebudete odcházet z kina naštvaní. Některé postavy by si sice zasloužili více místa (ano, pochopitelně mluvím hlavně o Reevesovi), ale to je asi největší výtka, kterou k filmu mám.
Hodnocení: 75%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE