Co jste možná nevěděli o 10 nejstahovanějších filmech roku 2013

Co jste možná nevěděli o 10 nejstahovanějších filmech roku 2013
Martin Freeman
1. Hobit: Nočekávaná cesta
Na natáčení velkolepé trilogie si nepochybně namastili kapsu i dodavatel šampónů. Všichni (slovy VŠICHNI) herci a herečky a to včetně komparsu měli během natáčení první části hobití trilogie paruky. Nebyl jediný herec nebo herečka, kteří by hráli bez speciálně vyrobené pokrývky vlasů. Můžeme tak čekat, že se na eBayi co nevidět objeví cosi jako Balinův příčesek nebo vznikne muzeum středozemních paruk.
Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio
Nespoutaný Django
2. Nespoutaný Django
Rakouský herec Christoph Waltz nejprve odmítl roli lovce lidí. Když si přečetl scénář, zdálo se mu, že role je až příliš šitá na (jeho) míru. Zřejmě má rád výzvy a postava Kinga Schultze zjevně neodpovídala parametrům alespoň průměrné výzvy. Režisér Tarantino ovšem Waltzovo „NE“ odmítl a trval na tom, aby postavu ztvárnil. Možná vzhledem k jejich dobré spolupráci na Hanebných panchartech Waltz nakonec souhlasil. Dal si ovšem jednu podmínku. Jeho postava bude bezvýhradně kladná. Ani jedinkrát nebude koketovat se zlem. Tarantino mu vlastní rukou (par-avion) odepsal větou „Of Course, Mein Herr!, a Waltz vzápětí telegraficky odepsal (a šílence z videopůjčovny opravil) "Mein Herr, Of Course!"
Vin Diesel, Dwayne Johnson, Gal Gadot, Ludacris, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Sung Kang, Paul Walker
3. Rychle a zběsile 6
Kdo film viděl, ví, že k vrcholným akčním scénám filmu (a že jich tam je požehnaně) patří honička, kde se po dálnici řítí tank plný padouchů a není úplně snadné se mu dostat na kobylku (vojáci by řekli „na korbu“). Auta, která mu protnou dráhu, mačká jako prázdné plechovky od coly, zkrátka do dopravní špičky vozítko k pomilování. Původně bylo plánováno, že celá sekvence bude natočená s digitálně domodelovaným tankem, ale režisér Justin Lin trval na tom, že se bude točit s tankem reálným a zbytek se dodělá v postprodukci.
Ben Kingsley, Don Cheadle, Robert Downey jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow
4. Iron Man 3
Světový trhák byl v případě čínské distribuce a pro početné čínské diváctvo velmi zásadně přestříhaný. A to nikoli (pouze) ve smyslu cenzurním. Čínská verze obsahuje například scény, které americké nebo evropské publikum nevidělo. Obsahuje scény s postavou Dr.Wu a jeho krásné asistentky. Ztvárnily je čínské superstar Xueqi Wang a Bingbing Fan.
Jennifer Lawrence, Bradley Cooper
5. Terapie láskou
Do hlavní role vydařené adaptace bestselleru byl původně obsazený Mark Wahlberg (s režisérem Davidem O. Russellem se znali už z jeho tří předchozích filmů – Tři králové, Mám rád Huckabees a Fighter). Režisér se ale nakonec (a zaplaťpánbů) rozhodl pro Bradleyho Coopera, jakkoli Wahlberg stál coby koproducent za hitem Fighter. Oficiální verze tvrdí, že natáčení kolidovalo s výrobou jiného snímku, kde měl Wahlberg smluvní závazky (Zlomené město), ale jsou i jiné verze…
Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Chris Pine
6. Star Trek: Do temnoty
Roli Khana nabídl režisér J.J.Abrams britskému herci Benedictu Cumberbatchovi a pokud si myslíte, že šlo o propracovaný casting ve velkém studiu, kde tým castingových expertů vážil a zvažoval, jste na omylu. Představitel titulní role úspěšné série Sherlock obdržel několik částí scénáře a v kuchyni svého přítele své sekvence odříkal na iPhone. Odeslal. Přijato, podepsáno, hotovo. Kdo umí, umí a nepotřebuje studio.
Josh Brolin, Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn
7. Gangster Squad – Lovci mafie
Tahle dobovka odehrávající se v roce 1949 byla hotovým martýriem pro představitele hlavního padoucha Mickeyho Cohena v podání Seana Penna. Skoro jako by se rozhodl, že divák bude muset mít problém s tím poznat, kdože to vlastně toho mafiánského bosse hraje. A tak každý svůj natáčecí den dobrovolně podstupoval tříhodinové sezení v maskérně. Šikovný novinář převlečený za maskéra se tak mohl leccos dozvědět.
Podfukáři
8. Podfukáři
Woody Harrelson strávil několik týdnů se skutečnými hypnotizéry, aby se dobře připravil na svou roli. Jak potvrdil Mark Ruffalo, leccos se naučil. „Woody byl v hypnotizování vážně dobrý. Jednou večer jsme si vyšli posedět a nevím, jestli mi něco hodil do pití nebo mě zhypnotizoval, ale každopádně se se mnou děly divný věci. Nechce se mi o tom moc mluvit.“
Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms
9. Pařba na třetí
Komik Zach Gelifianakis prokázal ještě před natáčením, že internet a především pak sociální sítě mají velkou moc. Stačilo se pouze na síti kamarádovi zmínit, že třetí Hangover bude o tom, jak se ho jeho dva zbývající kámoši snaží dostat z blázince a uvedl v život lavinu, kterou převzala prakticky všechna média.
Světová válka Z
Světová válka Z
10. Světová válka Z
Celkem 85 samopalů, pušek a pistolí, které měly být použity pro scény natáčené v maďarských lokacích, byly zabaveny protiteroristickou jednotkou v Budapešti brzy poté, co dorazily z Londýna. Maďarské orgány vše vysvětlovaly tak, že zbraně by se údajně mohly jistou technologickou úpravou aktivovat a to odporuje maďarským zákonům o zbraních. Představitel hlavní role Brad Pitt to považoval za absurdní, a když se dozvěděl o rozhodnutí maďarských orgánů, zuřil. Producenti ovšem nepovažovali zdržení za problém. Maďarům vysvětlili, o kolik miliónů by zdržováním přišli a všechno jelo jak na drátkách.