Na život a na smrt, pravdivý příběh o hrdinství, odvaze a nezdolnosti? K filmu se vyjadřuje velitel české elitní jednotky z Afghánistánu.

Na život a na smrt, pravdivý příběh o hrdinství, odvaze a nezdolnosti? K filmu se vyjadřuje velitel české elitní jednotky z Afghánistánu.
Budou senzacechtiví novináři spojovat násilnost filmu Na život a na smrt se střelbou v sále?
Přeživšího člena operace Marcuse Lutrella ve filmu představuje Mark Wahlberg, jeho bratry ve zbrani hrají Taylor Kitsch, Emile Hirsch a Ben Foster. Scénář napsal a režie se ujal Peter Berg, který v minulosti sklidil kladné recenze za své jiné válečné drama, film Království (2007).
Taylor Kitsch
V červnu roku 2005 byl do hor provincie Kunar v Afghánistánu vysazen čtyřčlenný tým operátorů speciálních jednotek amerického námořnictva s úkolem pozorovat aktivitu povstalců. Následný vývoj situace způsobil, že pouze jediný operátor tohoto týmu přežil a celá oblast se stala dějištěm bitvy mezi americkými jednotkami a povstalci. V časovém období, kdy proběhla operace Red Wings, přešla odpovědnost za operace v provincii Kunar z rukou 3. praporu 3. pluku námořní pěchoty do rukou 2. praporu 3. pluku.
Mark Wahlberg
Za čas svého nasazení si velitelství 3/3 vytvořilo velmi jednoduchý, ale fungující systém spolupráce se speciálními jednotkami (SOF), které působily ve stejné oblasti. Celý systém byl postaven na sdílení zpravodajských informací a odděleném plánování jednotlivých částkových úkolů společných operací. Mariňáci si plánovali plnění svých úkolů a jednotky SOF zase své úkoly. Tímto způsobem bylo provedeno několik úspěšných operací, které značným způsobem zasáhly povstalce v celé oblasti. Příprava celé operace začala poté, co velitel 2/3, podplukovník Andrew MacMannis, převzal odpovědnost ve svěřené oblasti. Hlavním cílem měl být povstalecký velitel známý pod jménem Ahmad Šah.

Trailer k filmu Na život a na smrt:

Filmaři jsou tvůrci iluzí, proto se i v případě Na život a na smrt vynořily spekulace, jak moc si autoři situace "přikrášlili". Ostatně, nemusíme chodit daleko. I v souvislosti s ambiciózní a ceněnou Gravitací (2013) se ozvala celá řada fyziků, která filmové scény zpochybnila.
Mark Wahlberg
Scény z filmu Na život a na smrt komentuje a posuzuje velitel české elitní jednotky z války v Afghánistánu, Bc. Lumír Němec. Němec velel v letech 2007 – 2008 operační jednotce Útvaru speciálních operací vojenské policie, známé jako SOG, která plnila speciální úkoly pro potřeby koaličních sil v Afghánistánu. SOG byla jednotka vysoce ceněná koaličními partnery, o čemž svědčí i fakt, že byla britskými specialisty doporučena coby osobní ochranka tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira při jeho návštěvě Afghánistánu. Poručík Němec má kromě toho za sebou také mise v Kosovu a Iráku. Je proto jedním z nejpovolanějších lidí, kteří se mohou vyjádřit k realističnosti zobrazení mise Red Wings v americkém válečném dramatu Na život a na smrt.
na-zivot-a-na-smrt-pravdivy-pribeh-o-hrdinstvi-odvaze-a-nezdolnosti-k-filmu-se-vyjadruje-velitel-ceske-elitni-jednotky-z-afghanistanu
Bc. Lumír Němec.
Diskusní fóra na filmových webech jsou plná nařčení o přehnaných schopnostech vojáků elitní jednotky Navy SEALs...
Takhle to ale funguje. Normální smrtelník si to nedokáže představit. Nasazení vojáci prošli extrémně náročným výcvikem, při kterém museli prokázat nejen fyzickou a psychickou odolnost, ale také schopnost být týmovým hráčem. Existuje dávné klišé „Bratrství pečetěné krví“, ale v tomto případě je pravdivé. Během výcviku a bojových akcí navážete tak silná přátelství, že jste schopen pro druhého obětovat život. Jistíte jeden druhého bez ohledu na nebezpečí. Výcvik, mluva vojáků, způsob, jakým žijí, jsou ve filmu ukázány realisticky – takhle to prostě funguje. Realistické je i zobrazení použití druhů zbraní, Talibanců coby schopných a chytrých nepřátel. Jediný moment, nad kterým jsem se pozastavil, jsou pády vojáků ze skal, které vypadají fatálně…
Na život a na smrt
Není právě schopnost vojáků bojovat přes mnohočetná zranění ve filmu trochu nadsazená?
Adrenalin v těchto situacích dělá s člověkem neskutečné věci, víc než si lidé dovedou představit. Danou krizovou situací jste doslova nadopovaní, necítíte v tu chvíli fyzickou bolest. Fyzický stres v danou chvíli funguje pozitivně, ale zároveň dochází k rychlejšímu vyčerpání organismu. Na chvíli potlačíte bolest, ale ta se samozřejmě dříve nebo později ozve.
Jednotka Navy SEALs při této operaci v afghánských horách řešila morální dilema, zda má zlikvidovat civilisty, anebo se vystavit možnému útoku nepřítele. Byl jste někdy vystaven podobné situaci?
Naštěstí ne a na rovinu říkám, že nevím, jak bych se zachoval. Každá armáda má pravidla chování při bojovém nasazení, kdy můžete použít zbraň. Zabití civilisty může být přímá cesta do lágru. Málokdo z vojáků těchto jednotek by asi ty civilisty postřílel. V danou chvíli existují tři možnosti: nechat je jít, zneškodnit je svázáním a následným odvlečením do „landing zone“, či střílet. Ale na tu třetí možnost bez rozkazu vojáci nepřistoupí. Jak jsem řekl, čekal by je vojenský soud.
Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Ben Foster, Taylor Kitsch
Budou senzacechtiví novináři spojovat násilnost filmu Na život a na smrt se střelbou v sále?
Marcus Lutrell, jediný přeživší operace Red Wings, porušil pravidla Navy SEALs a o interních záležitostech výcviku a operace veřejně promluvil ve své vzpomínkové knize Red Wings, podle které byl film natočen...
K tomu se nemůžu vyjadřovat, ale určitě k tomu měl své důvody.
Nezapomeňte, že do této neděle 12. ledna můžete soutěžit se snímkem Na život a na smrt o 5 knih Operace Redwing. Právě tato předloha Marcuse Lutrella inspirovala tvůrce k natočení snímku.