Recenze: Vlk z Wall Street, ukradne si DiCaprio konečně Oscara?

Recenze: Vlk z Wall Street, ukradne si DiCaprio konečně Oscara?
Vlk z Wall Street | Paramount Network
Nejdříve něco málo o samotném filmu. Příběh vypráví o mladém makléři Jordanu Belfortovi, který je donucen kvůli krizi na burze začít pracovat ve firmě prodávající akcie za pouhé penny (haléře). Jeho um a manipulativní techniky, smíchané se spoustou lží, mu ale i tak dokáží vydělat cca 70 tisíc dolarů za pouhý měsíc. Když se o tom dozví jeho soused Donnie, rozhodne se pro něj začít pracovat a Jordanovi dojde, že i na tak bezcenných akciích se dají vydělat neskutečné prachy. Dá dohromady partu místních dealerů, firmě nalepí líbivé jméno a vydá se na Wall Street. Přes všechny překážky se vypracuje ke špičce tehdejších makléřů a není neobvyklé, že by stačil vydělat například i 12 miliónů během tří minut. To se ale samozřejmě nelíbí FBI, která mu je v patách a hledá si jakoukoli záminku, proč ho zavřít za mříže.
Leonardo DiCaprio
Vlk z Wall Street | Paramount Network
Je paradoxem, že i když Scorseseho novinka není o mafii, přesto se v ní ve velkém krade, chlastá, fetuje a spí s prostitutkami. Jde o perfektně zrežírované a zahrané drama, ale film často spadá i do čisté komedie, kde se vám bránice opravdu nezastaví. Scorsese to v sobě pořád má a jeho klasický styl vyprávění, přímý pohled do kamery a hlas hlavního hrdiny á la vypravěče se nezapře. Kamera přelétá nad celým pokojem a vy nevíte, na který kousek plátna se koukat, neboť každý centimetr obrazu je pečlivě připraven. 
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
A co se týče již zmíněného DiCapria, Leonardo se pořád zlepšuje. Ať už je v groteskních scénách, dramatických či dokonce thrillerových okamžicích, pořád dokáže člověka překvapit. Ten chlap to prostě umí a po J. Edgarovi je to dle mého největší šance si toho oscarového plešouna domů odnést.
Leonardo DiCaprio
Vlk z Wall Street (2013) | Paramount Network
Ostatní herci mu zkušeně sekundují. Jonah Hill v roli Donnieho znovu dokazuje, že již není pouze tou hloupoučkou postavičkou v praštěných teenagerovských komedií, ale že se postupně propracovává v uznávanou hereckou kapacitu. Koho ale nesmíme opomenout, je Matthew McConaughey, jehož (podle zajímavostí uváděných na internetu) improvizace broukané "písně" vás nepustí ještě hodně dlouho po zhlédnutí snímku. 
Jonah Hill, Leonardo DiCaprio
Vlk z Wall Street | Paramount Network
Stručně řečeno, Vlk z Wall Street je tím nejlepším, co vám teď kina můžou nabídnout. Nezáleží na tom, jestli jste filmovým znalcem nebo jestli vás nezajímá americká historie Wall Street. Vlk vás nadchne, bezpochyby.
Hodnocení: 95%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S.: Udržet pozornost po dobu tří hodin je docela umění.