Deset věcí, které jste nejspíš nevěděli o Iron Manovi

Deset věcí, které jste nejspíš nevěděli o Iron Manovi
Iron Man | Marvel Studios
1) Iron Manem byl málem Tom Cruise. Dnes už si železňáka s jinou tváří představit ani neumíme. Filmaři ale při prvotním obsazování důležité role uvažovali o Tomovi, jemuž se nezamlouval scénář. Jaká úleva že? :-)
2) J. A. R.V. I. S. má velmi zdlouhavé jméno. Ve světě komiksů je Jarvis věrným sluhou Avengers, ve filmovém Iron Manovi se tak jmenuje Starkův soukromý počítačový systém, který mu ve všem asistuje. Navíc se nejedná o pouhé jméno, ale o zkratku Just a Rather Very Intelligent System.
10-veci-ktere-jste-nevedeli-o-iron-manovi
| Marvel Studios
3) Iron Manův oblek dokáže uzvednout až 100 tun! Samozřejmě jen tehdy, když je Starkův oblek plně nabitý. Zajímavostí je, že Hulk dokáže uzvednou stejnou váhu. I proto Stark nakonec navrhl speciální oblek - Hulkbuster (v Iron Manovi 3 ho připomíná oblek jménem Igor). Ten dokáže uzvednout až 175 tun a Tony ho vytvořil pro případ, že by s Hulkem musel měřit síly.
Iron Man 3
4) Železňák již oslavil 50 let! Poprvé se tento komiksový hrdina objevil v roce 1963, tedy v době Studené války a jeho autoři ho prvotně vytvořili jako protikomunistického hrdinu. Za roky své existence prošel řadou proměn a bojoval snad se všemi komiksovými padouchy i vlastními démony.
5) Technologie obleků se pomalu, ale jistě blíží realitě. Společnost Lockheed Martin se snaží vytvořit exoskeletony pro vojáky. Obleky by měly pomáhat vojáků v nošení těžkých břemen (až 200 kg) při rychlosti 15 km/h.
6) Řada fanoušků po celém světě touží po takovém obleku a mnoho z nich se je i snaží vytvořit. Ten naprosto nejlepší zatím dal dohromady Anthony Le. Jeho oblek měl svítící oči i repulzory, zatahovací masku, letové stabilizátory, motorem poháněné zbraně na ramenou a trysky na CO2! Do výroby obleku, konkrétně zbroje Mark III, se vrhla i firma IronMan Factory, která oblek nabízela za 1 999 dolarů. Objednávky nakonec ale musely být pozastaveny, neboť se do věci vložil Marvel a neposkytl firmě licenci.
Iron Man 2
| Paramount Network
7) Robert Downey Jr. je jedním z nejstarších superhrdinů ve filmovém světě! Je mu 53 let. Ale jak jsme uvedli výše, Iron Manovi je také přes 50, takže je vlastně všechno v pořádku :-) Každopádně je to netradiční, všichni jeho kolegové - Chris Evans, Chris Hemsworth nebo třeba Chris Pratt - jsou téměř o generaci mladší. Na druhou stranu i díky tomu je filmový Tony výjimečný a na jeho kouzlu to rozhodně neubírá. (Jen se spíše přibližuje okamžik, kdy ho bude muset nahradit někdo mladší... a to teprve bude boj!)
8) Filmaři měli při vytváření Mandarina svobodu. Mandarin je jedním z největších padouchů a je poměrně snadno rozpoznatelný mezi ostatními zlými muži. Filmaři přesto měli volnou ruku a jeho vizáž si mohli uzpůsobit, jak potřebovali. Výsledkem je to, že Mandarin již není Číňan a nemá na prstech mocné prsteny z havarované mimozemské vesmírné lodi. Podle režiséra Shanea Blacka je to proto, aby byl Madarin více realističtější.
10-veci-ktere-jste-nevedeli-o-iron-manovi-1
| Marvel Studios
9) Postava Tonyho Starka je založena na Howardovi Hughesovi. Autor Iron Mana Stan Lee uvedl, že postavu Tonyho vytvořil podle magnáta Howarda Hughese. "Byl to jeden z nejzajímavějších lidí naší doby," uvedl Lee. "Byl to vynálezce, dobrodruh, multimilionář, sukničkář a cvok." Většinu života totiž Hughes trpěl obsedantně kompulzivní poruchou a jednou dokonce žil 4 měsíce v potemnělém sále. O jeho životě vznikl životopisný film Letec.
10) Mandarin se málem objevil už v prvním Iron Manovi. První verze scénáře k Iron Manovi obsahovala Mandarina. Ovšem režisér Jon Favreau tuto myšlenku zavrhl s tím, že je postava příliš fantastická. Místo toho byl Tony zajat teroristickou skupinou s názvem Ten Rings, přičemž název této teroristické frakce odkazoval právě k Madarinovi a jeho mocným prstenům.
Iron Man
| Bonton
Dokážete vrátit všechna zvířata do jejich filmových domovů?