50. týden-kinopremiéry: Druhý Hobit, slavný herec uprostřed oceánu a skromný autobusák

50. týden-kinopremiéry: Druhý Hobit, slavný herec uprostřed oceánu a skromný autobusák
Hobit: Šmakova dračí poušť. | Warner Bros.
Ani blížící se vánoční svátky ho nemohou ohrozit, pro zástup fanoušků je totiž Hobit jasnou volbou. Šmakova dračí poušť startuje po celém světě a všichni mají jasno, jde o film pro zasvěcené (hned na několika úrovních).
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť. | Warner Bros.
Tuzemské recenze jsou nadprůměrné, srovnatelné s první Neočekávanou cestou (2012). Drak Šmak se povedl, v rámci snímku se poměrně divoce skáče v čase a je tu jedna elfka, která krásou předčí všechna ostatní stvoření spanilého rodu. Hobitovi: Šmakově dračí poušti dáváme 90%.
Robert Redford
Pokud vám ale Tolkienův svět nic neříká, běžte radši třeba na dobrodružné drama s Robertem Redfordem. Vše je ztraceno (2013), hlásá název snímku. V tom se starý mořský vlk ocitá sám na lodi uprostřed Tichého oceánu, který má slovo "tichý" pouze v názvu. Snímek režíroval J.C. Chandor jako svůj druhý celovečerák. V Redfordovi dostal velmi silný trumf. Nuda to rozhodně nebude. Filmu dáváme 70%, recenze si přečtěte zde.
Niko 2
Vánoce se blíží. Nákupní centra praskají v železobetonových konstrukcích. A pro děti si distributor přichystal další animák, tentokrát pokračování se sobíkem Niko 2 (2013). O čem film pojednává? Niko bude tentokrát hledat svého nevlastního brášku, kterého unesli orli. A jak už to tak bývá, půjde i v tomto případě o neočekávanou cestu plnou strastí, ale též nových kamarádů.
Dobrý řidič Smetana
A teď zabrnkáme na vážnější notu. Ale ne tak docela. Tvůrci Klusák-Remunda totiž svůj dokumentární film Dobrý řidič Smetana (2013) označují za komedii. Olomoucký řidič autobusu Smetana před časem přikreslil regionálním politikům na jejich billboardy a reklamní poutače tykadla. Přidal i pár slovních rýmovánek. Byl odsouzen za poškozování soukromého majetku a vyzván odpykat si trest veřejnými pracemi. Což odmítl. Namísto řidiče autobusu si šel sednout jinam, do vězení. Duo dokumentaristů neváhalo a jalo se Smetanu natáčet. A vznikl snímek, který ocení milovníci ironie, sarkasmu i ti, co nemohou politiky ani vystát. A Smetana mezi všemi těmi postavičkami vypadá jako ten nejupřímnější člověk pod sluncem. Při pohledu na ty okolo, novináře nevyjímaje, nicméně nejednou zamrazí. Recenze si přečtěte zde.
Pauline Etienne
A po kontroverzi je tu kontroverze na samotný závěr. Do kina se můžete vydat naJeptišku (2013), snímek pojednávající o dívce z kláštera, která touží po svobodě. Co na to Bůh?
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech prosincových premiér najdete ZDE.