Retro recenze: Vše je ztraceno - Robert Redford versus příroda (TV tip)

Retro recenze: Vše je ztraceno - Robert Redford versus příroda (TV tip)
Robert Redford
Ve filmu hraje pouze Robert Redford. Neodozvíme se co je zač, jak se jmenuje, ani proč a kdy se vydal na moře. K nárazu a proděravění lodě dojde asi po minutě filmu.
Ve filmu se skoro nemluví. To, co slyšíte v traileru, je přiližně polovina veškerých dialogů (tedy vlastně monologů). Dočkáme se jednoho obzvlášť citlivě proneseného "FUCK!", které pravděpodobně časem využiji jako zvonění na svém mobilu.

Trailer:

Pokud jste viděli trailer, máte celkem jasnou představu, co a jak se bude ve filmu dít, a nečeká vás v tomto ohledu žádné překvapení.
Redford hraje výborně a je poměrně zajímavé sledovat, jak si s nepřízní osudu a živlů poradí člověk, který je zjevně zkušený mořeplavec, ale jeho tělo už není tak pružné, jako kdysi bývalo. To jsou jediné okamžiky, kdy jsem si v duchu řekl něco jako "Hmmm, tak tole je fakt originální a zajímavý". A pak ještě v několika málo záběrech, kdy byly živly natočeny vskutku majestátně (i když zdaleka ne tak "majestátně" jako v Dokonalé bouři nebo v čemkoliv od Rolanda Emmericha).
Vše je ztraceno
Je možno chápat tento film jako paralelu Redfordovy filmové kariéry, chýlící se zvolna ke konci. Je také možno chápat ho jako paralelu strmě stoupajícího a klesajícího kurzu Bitcoinů nebo blízkovýchodního konfliktu. Ale pokud mu někdo dává jakýkoliv z těchto sofistikovaných významů, je to u mě magor.
Nechápejte mě špatně: Vše je ztraceno je kvalitní film, který (aspoň mi to tak připadá) realisticky zachycuje, jak by se skutečný člověk v podobné skutečné situaci choval. Jenom mi připadalo, že to realistické chování není dost zajímavé na to, abych se na něj 100 minut díval...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Poněkud překvapivé je, že nejsou do češtiny otitulkovány některé nápisy na pytlích / knihách, jejichž překlad by Čechovi pomohl lépe pochopit děj, například "Sea Anchor" nebo "Celestial Navigation".
P.P.S: A také mi přišlo trochu zvláštní, že vysílačka na profesionálně (a draze) vybavené lodi není vodotěsná.