48. týden-kinopremiéry: Distributoři se odvázali, uvádějí hned 10 nových snímků. Tedy pořádná Show!

48. týden-kinopremiéry: Distributoři se odvázali, uvádějí hned 10 nových snímků. Tedy pořádná Show!
Ambiciózní a hvězdně obsazený Konzultant režiséra Ridleyho Scotta po premiérovém víkendu až pátý...
První film, velká jména a hned zklamání. Thriller Konzultant (2013) napsal jako svůj vůbec první původní scénář 80 letý spisovatel Cormac McCarthy. Snímek režíroval Ridley Scott a do hlavních (i vedlejších) rolí byly obsazeny velké hvězdy současnosti: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Javier Bardem, Cameron Diaz, Brad Pitt a další.
Javier Bardem, Michael Fassbender
Ambiciózní a hvězdně obsazený Konzultant režiséra Ridleyho Scotta po premiérovém víkendu až pátý...
Adaptace McCarthyho knih (Tahle země není pro starý, 2007; Cesta, 2009) dopadly zdařile, dílem i proto, že bratři Coenové prostě umí. Ve vší úctě k Ridleymu Scottovi, v případě Konzultanta šlápl vedle. Ve snímku se
Konzultant
Cameron Diaz hraje zase švihlou kovbojku...
promenuje plejáda bizarních postav, scénář se snaží působit jako symbolické filosofické dílo, ale ve výsledku prostě nefunguje. McCarthy napsal hned několik kvalitních, oceňovaných knih, proč se ale na stará kolena pustil do scenáristiky? Dáváme 50%, recenze filmu si přečtěte zde.
Jiří Lábus
Jiří Lábus coby smutný klaun.
Hodně se čekalo i od koprodukčních Klaunů (2013). Scénář ke tragikomedii o trojici klaunů je dílem Petra Jarchovského. Snímek režíroval Viktor Tauš. A aby byl výsledek co nejvěrnější svému názvu, podílel se na režii a scenáristice klauniád Boris Hybner. Velký návrat dua Kaiser-Lábus se nicméně nekoná. Což je škoda. Scénář je totiž nedotažený, stále brnká na téže notu, což leze časem na nervy. Herci předvádějí velmi dobré výkony, ale kdyby nebyli svázáni scénářem a více improvizovali, dopadlo by to o poznání lépe. V případě Klaunů jde nicméně o nejzajímavější tuzemský film letošního roku. Dáváme proto 70%, recenze si přečtěte zde.
Show!
Manažer udělá pro své andílky ze skupiny 5Angels cokoli... | AČFK
A teď jedno překvapení, (ne)milé překvapení. Do kin totiž můžete vyrazit na dokument Bohdana Bláhovce Show! (2013). Režisérovi se povedlo dostat do zákulisí tuzemského showbusinessu. Jak si dívčí "kapela" 5Angels, a především její manažer a otec jedné z dívek, plní sen o slávě, to vám bez skrupulí nastíní Show! Vojenský dril, plochá bříška děvčat, pubertální vzpoura vůči otci nebo nesmrtelný Michal David. To a ještě víc v dokumentu Bohdana Bláhovce. Nebýt otevřenosti a jisté naivity manažera skupiny, neměl by dokument vlastně čím zaujmout. Takhle jde nicméně o jedno z nejvýraznějších děl tuzemské dokumentaristiky. Za nás 80%, recenze snímku si přečtěte zde
Ledové království
Ledové království | Disney
Dále je na programu něco pro děti, nový Disney se zimní tematikou, Ledové království (2013). Příběh není nijak složitý: dívka Anna se vydává za svou sestrou, Sněhovou královnou, aby zařídila, že se svět navždy neocitne pod ledovou krustou. Nechybějí vtipné postavičky jako třeba horal, sob nebo skotačivý sněhulák. Nečekejte žádné bůhví jak převratné dílo, ale ani průšvih, u kterého se budete 109 minut nudit. Recenze filmu si přečtěte zde.
Pozdravy ze spermabanky
Hrdina snímku Pozdravy ze spermabanky se nemusí bát stáří a opuštěnosti. Má hned 533 potomků.
Nejsme ani v polovině výčtu kinopremiér, dále je na programu komedie Pozdravy ze spermabanky (2013). Hrdina David, který daroval sperma, se dozví, že po světě pobíhá 533 "jeho" dětí. Jak zařídit, aby změnil jejich životy k lepšímu a ony se nedozvěděly, kdo je jejich biologickým otcem? Nejen o tom pojednávají Pozdravy ze spermabanky. Recenze najdete zde.
Únos
Dále je na programu Únos (2012) s Johnem Cusackem v hlavní roli. V ulicích Buffala řádí sériový vrah, který si vybírá prostitutky. Skutečné drama nicméně nastává v okamžiku, kdy si tenhle Jack Rozparovač buffalských ulic vyhlídne za oběť Cusackovu filmovou dceru... Recenze Únosu si přečtěte zde. Podivného chameleona mezi premiérami představuje film noir ze současné Paříže, Parchanti spí dobře (2013). Režíruje Claire Denis, svérázná autorka, kterou si jistě zamilují (pokud už tak neučinili) milovníci artových snímků. Recenze si přečtěte zde.
Jen 17
| HCE
A když už píšeme o artových snímcích, máme tu dva francouzské. Nejprve novinku Francoise Ozona Jen 17 (2013), která pojednává o mladé dívce, co se nabízí mužům s nejrůznější sexuální fantasií. Film se odehrává během jednoho roku, během něhož sedmnáctiletá hrdinka poznává tajemství sexu, první lásky i své intimity. Tedy nic povrchního. Recenze filmu si přečtěte zde. Po Černé venuši (2010) přichází režisér Abdel Kechiche s dalším snímkem, ve kterém zkoumá ženskou identitu. Život Adele (2013) pojednává o (heterosexuální) dívce, která po setkání se zajímavou Emmou zjišťuje, že jí vlastně přitahují i dívky. V případě tříhodinového dramatu počítejte s opravdu fyzickým, intimním zážitkem.
Velký závod
| Film Europe
A na závěr jedno odhlečení, a opět z Francie. Velký závod (2013) potvrzuje rčení, že naděje umírá poslední. O tom se přesvědčí velký cyklistický fanda, jemuž se splní velký sen, účastní se peletonu slavného závodu Tour de France.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech listopadových premiér najdete ZDE.