US tržby: Thor má mocné kladivo, na luk bojovnice Katniss je ale krátký

US tržby: Thor má mocné kladivo, na luk bojovnice Katniss je ale krátký
Hunger Games: Vražedná pomsta | Lionsgate
Ta už se vydává prošlapanou cestičkou, úspěšný debut nicméně není nezasloužený. První díl startoval za 152 milionů dolarů, což bylo vzhledem k popularitě předlohy nepřekvapivé a snímek navíc podpořily velmi dobré recenze. Studio naštěstí neusnulo na vavřínech a místo, aby se snažilo vychytrale šetřit, přitlačilo. Dvojka měla téměř dvojnásobný rozpočet, na režijní stoličku byl povolán talentovaný Francis Lawrence (Já, legenda, Constantine) a výsledkem je výborně hodnocený snímek, který na Rottentomatoes urval obdivuhodných 89% pozitivních recenzí a z pokladen kin si o odnesl 162 milionů. O vítězi příštího víkendu je již nyní jasno.
Francis Lawrence, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
Francis Lawrence (na snímku uprostřed) potvrdil pověst schopného vypravěče.
Co je ale nejdůležitější - na Hunger Games začíná slyšet zbytek světa. První díl měl po dvou týdnech celosvětově něco málo přes tři sta milionů a to jen proto, že čtvrt miliardy přiteklo z USA. Vražedná pomsta to samé zvládla za jeden víkend, přičemž čísla 'USA vs. Zbytek' jsou téměř vyrovnaná. Dvojka tudíž jedničku 100% překoná a studio může dál sérii štědře dotovat.
Chris Hemsworth
Thor: Temný svět
Fenomén Hunger Games je o to větší, když se podíváme na druhou příčku. Tam se musel uklidit Thor s očekávaným velkým propadem (oproti minule ústupek v tržbách o 61%). Temný svět má po třech týdnech z amerických kin celkově nastřádáno 167 milionů dolarů... což je téměř stejná částka, jakou dokázala bojovnice Katniss dostat z diváků za tři dny! Inu, je fenomén a fenomén. Marvel má rozhodně jedinečnou pozici, pořád ale ještě existují tací, před nimiž se musí umět poklonit. Thor díky Hunger Games už moc ve Státech nevydělá. Celosvětově ale překonal půl miliardy, takže pohoda.
Pozdravy ze spermabanky
Pozdravy ze spermabanky nikoho moc nezajímají. Možná i proto, že se film v originále jmenuje Delivery Man neboli Poslíček.
Další novinkou je na čtvrté pozici komedie s velmi vynalézavým českým názvem Pozdravy ze spermabanky, v níž Vince Vaughn kdysi daroval sperma a nyní se mu hlásí 533 dětí. Podle ohlasů je bohužel námět tím nejzajímavějším, co film nabízí, díky čemuž si oblíbený komik musí o debutovém víkendu vystačit s 8 miliony. Kdyby snímek nestál pouhých 26 mega, měl by Vaughn na krku pořádný průšvih. Takhle je to jen na malý pohlavek. "Sprermabankář" nestačil ani na černošský hit minulého týdne The Best Man Holiday, který tentokrát zářil na třetím místě za 12 milionů.
Klub poslední naděje
Matthew McConaughey – Klub poslední naděje | Focus Features
Žebříček dále po drobkách doplňují Ptačí úlet, Frajeři ve Vegas, šílený dědek v Bad Grandpa, neúnavná Gravitace, téměř jistá oscarovka 12 Years a Slave a výborně hodnocené drama Matthew McConaugheyho Klub poslední naděje. To již nějakou dobu americkými kiny koluje, ale je to poprvé, co se propracovalo do TOP10. Matthew kvůli roli ve filmu extrémně zhubl a podle kritiků se současně dokopal k jednomu z nejlepších výkonů kariéry. U nás si to budeme moci ověřit v lednu 2014, kdy snímek poputuje do českých kin.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.