Wolverine 2: Tři důvody, proč je prodloužená verze boží. A jeden důvod, proč není

Wolverine 2: Tři důvody, proč je prodloužená verze boží. A jeden důvod, proč není
Wolverine | 20th Century Fox
Protože je v tom trochu hokej, na úvod připomeneme, že Wolverine v podání Hugha Jackman dostal celkem tři sólovky, jejichž jména jsou následující:
X-Men Origins: Wolverine (2009) - aka jednička
Wolverine (2013) - aka dvojka
Logan: Wolverine (2017) - aka trojka
A nyní již k prodlouženému sestřihu Wolverinea, tedy druhého dílu série.

1 důvod: Wolverine se neostýchá posílat lidi do…

tri-duvody-proc-je-prodlouzena-verze-wolverinea-oproti-kinoverzi-bozi-a-jeden-duvod-proc-neni-3
Wolverine | 20th Century Fox
Přístupný film má určitá bizarní pravidla. Třeba fakt, že slovo "fuck" můžete za celou dobu použít jen jednou. V První třídě to filmaři chytře využili pro Jackmanovo cameo. Kinoverze Wolverinea si musela vystačit s hláškou, kterou titulní hrdina poctil Harada (Will Yun Lee): "Go fuck yourself, pretty boy!". Prodloužená verze už se omezovat nemusí a je to znát. Bylo by naivní očekávat fuckování ve stylu Tarantina. Ve skutečnosti jde pořád (v rámci F-sestřihů) o docela krotkou záležitost – Logan slovo použije za celou dobu 3x. Což je ale pořád výrazně lepší, než čeho jsme se dočkali v kinosestřihu.

2 důvod: Větší porce akce

tri-duvody-proc-je-prodlouzena-verze-wolverinea-oproti-kinoverzi-bozi-a-jeden-duvod-proc-neni
Wolverine | 20th Century Fox
Většinou, když někdo ohlásí prodloužený sestřih akčních scén, jde o kosmetické úpravy, které ve většině případů divák nepostřehne (ve smyslu „v záběru ho praští do obličeje 5x a ne jen 2x“ atd.). Wolverine naštěstí přináší skutečné změny. Ta první se odehraje v „Hotelu lásky“. V původním sestřihu měl Logan halucinaci o Jean na balkoně a následně omdlel. V prodloužené verzi se do věci vloží Jakuza a nebýt Mariko, která to umí s noži, Logan by se nedožil rána. Zásadnější změna je pak v akční scéně s kupou ninjů ve třetím dějství, kde se do boje zapojí i Yukio. Nejenže je akce podstatně zajímavější a obsahuje dost možná nejikoničtější Wolverineovu scénu vůbec, ale…

3 důvod: Větší porce krve

tri-duvody-proc-je-prodlouzena-verze-wolverinea-oproti-kinoverzi-bozi-a-jeden-duvod-proc-neni-2
Wolverine | 20th Century Fox
… konečně nadělá Wolverine ve dvojce krvavou paseku! A nejen on. Yukio skupinku ninjů doslova změní v rudý prach. Nejabsurdnější na téhle vyřazené scéně je, že je jednoznačným vrcholem filmu a studio se jí kvůli nižšímu ratingu dobrovolně vzdalo (producenti dvojky se museli cítit hodně trapně, když do kin předloni dorazil eRkový Logan a byl z toho největší hit série).

A nakonec jedno proti:

Kinoverze i prodloužený sestřih končí tím, že Yukio a Wolverine nastoupí do letadla, prohodí pár slov a vydají se společně do světa. Když ještě Yukio stojí před letadlem, můžete si všimnout, že drží jakýsi kufřík. Poté už ve filmu není. Inu, tvůrci natočili alternativní konec, v němž Yukio kufřík Loganovi předá. Co je v něm? Legendární žlutý kostým! Je ohromná škoda, že tvůrci tuhle scénu vyřadili. Minimálně v prodlouženém sestřihu být 100% měla.