Tržby v českých kinech: Temný Thorův svět skoro přelétla Křídla Vánoc

Tržby v českých kinech: Temný Thorův svět skoro přelétla Křídla Vánoc
Oproti premiérovému víkendu zaznamenal film Thor: Temný svět (2013) pokles zájmu o 37%. Přesto ale vyhrál i v této druhé bitvě o tuzemského diváka. Tržby 6.5 milionu korun a zájem 41.477 fanoušků.
Chris Hemsworth, Anthony Hopkins
Thor: Temný svět
Pokles zájmu je na jednu stranu zvláštní, distributor se totiž rozhodl oproti premiérovému týdnu rozšířit počet kin, kde se snímek bude promítat, o 10, na konečné číslo 67. Tahle matematika nicméně nazafungovala. Po dvou týdnech promítání se fanouškovská základna zastavila na počtu 124.810 diváků, pokračování marvelovského hitu zatím do tuzemských pokladen přineslo 19.5 milionů korun.
Richard Krajčo, Vica Kerekes
Vica Kerekés a Richard Krajčo stojí za úspěchem Křídel Vánoc. | če
Druhá skončila tak trochu překvapivě novinka Karin Babinské, tuzemské drama Křídla Vánoc. Splněná přání zakoušejí Richard Krajčo, Vica Kerekés nebo Jakub Prachař. To oni jsou hybnou silou úspěchu téhle novinky, která za víkend utržila 5.8 milionu korun, na snímek přišlo 41.012 diváků, což je o pouhé 4 stovky méně než v případě blockbusteru Thor: Temný svět. A pak že se čeští diváci tuzemským filmům s nedůvěrou vyhýbají...
Ondřej Vetchý
Ondřej Vetchý hraje opět výborně, tentokrát v Příběhu kmotra.
I třetí místo patří českému snímku, Příběhu kmotra. Vůči prvnímu a druhému filmu žebříčku už je to poměrně velký propad, 2.7 milionu korun na tržbách při návštěvnosti 18.602 diváků. Čísla za 4 týdny od uvedení do kin ale překonala sledovanost 230 tisíc diváků, celkové tržby brzy dosáhnou 33 milionů korun. Sledovanost má snímek vyšší než Gravitace (2013) za 7 týdnů.
Lásky čas
Diváci dostali chuť i na Lásky čas (2013), romantickou komedii Richarda Curtise. Mladý muž se vrací v čase, aby nepřišel o svou lásku. Příběh si nenechalo ujít 10.155 diváků. Ti v pokladnách kin nechali 1.36 milionu korun. Na to, že šlo o nový film autora kultovní Lásky nebeské (2003), navíc velmi dobře hodnocený, tedy nic moc výsledek.
Gravitace
Na páté místo klesla Gravitace, audiovizuálně strhující drama z vesmíru. O víkendu snímek uvádělo 34 kin, shlédlo jej 6.391 diváků, což do pokladen přineslo 1 milion 125 tisíc korun. Nebýt dražších IMAX a 3D projekcí, předstihl by v aktuálním žebříčku tuhle podívanou i šestý hlemýžď Turbo (2013).
Do kin bývá pravidelně uváděno i sedm novinek týdne, často se do žebříčku
Byzantium - Upíří příběh
nicméně ty kvalitnější vůbec nedostanou. Největším překvapením víkendu je každopádně neumístění se Byzantia (2013), nové upírské ságy Neila Jordana mezi dvacítku nejúspěšnějších filmů žebříčku. Mezi deset nejlepších se nedostal ani Crazy Joe (2013), údajně nejlepší akčně-charakterní film s Jasonem Stathamem. Snímek skončil 14., přišlo na něj 1.230 diváků, díky čemuž v pokladnách přibylo 176 tisíc korun. A to je vážně "crazy".
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.