Herečka Carla Juri přijede do Prahy ukázat Vlhká místa, nový kontroverzní film o sexu

Herečka Carla Juri přijede do Prahy ukázat Vlhká místa, nový kontroverzní film o sexu
Na premiéře Vlhkých míst bude kromě jiného možnost nechat si od Carly Juri podepsat filmový plakát nebo čerstvý dotisk stejnojmenné knižní předlohy filmu.
Carla Juri
V hlavní roli Helen ve filmu Vlhká místa exceluje osmadvacetiletá švýcarská rodačka Carla Juri, která na letošním Berlinale obdržela proslulou cenu Shooting Star pro nejlepší mladé evropské herce, ve své domovině získala už dvakrát švýcarsk ou cenu Quartz.
„Helen Memel je nekonvenční. Řídí se svými vlastními pravidly, která mnohým divákům a čtenářům připadají provokativní či drsná. Ono je mnohem snazší milovat a přijímat roztomilé a čistotné holčičky. Ale i Helen touží po bezpodmínečné lásce, tak jako každý, a za to, aby ji lidé přijímali, bojuje beze stopy sebelítosti či falešné hrdosti - a právě díky tomu je tak silnou osobností,“ komentuje svou první velkou zahraniční roli Carla Juri.
Vlhká místa
Výběr herečky pro film klíčový, přiznává i režisér David Wnendt: „Jakmile byl scénář hotov, stáli jsme před další velkou výzvou – najít správné herce. Potřeboval jsem především herečku, která si na roli troufne. Musela věrohodně zahrát všechny Heleniny extrémy. Musela být silná a zranitelná zároveň.“
Obrázek článku
Na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu letošního roku, kde byl film poprvé uveden, vzbudil mnoho vzrušených debat a odborná i laická veřejnost se vesměs shodovala na tom, že film je „sice kontroverzní, ale nikoli prvoplánově šokující“. „Film je navzdory své kontroverzi přístupný právě díky autorovu (pozn.: režiséra Davida Wnendta) přístupu, který není prvoplánově vulgární nebo šokující. Namísto toho proniká osobností hlavní hrdinky Helen, dívky na prahu dospělosti, a místy používá humor, aby představil závažné věci,“ uvádějí oficiální materiály filmového festivalu v Locarnu.
Vlhká místa
Ve své domovině měl film premiéru krátce po Locarnu a už v září návštěvnost v Německu překonala hranici milionu diváků a recenzenti se shodují, že podobně kvalitní a originální „komedie“ v Německu už dlouho nevznikla. Filmový server Filmjunkies.de napsal: „Vlhká místa nejsou skandál, ale adrenalinová injekce, kterou německá komedie posledních let nezbytně potřebovala.“
Vlhká místa
Románový debut německé autorky a populární televizní moderátorky Charlotte Rocheové Vlhká místa vyšel v roce 2008. Přes sedm měsíců se kniha udržela na nejvyšších příčkách literárních žebříčků a stala se bestsellerem roku 2008. Vlhká místa byla také prvním německým titulem, který se probojoval na první místo mezinárodního seznamu bestsellerů na Amazonu. Byla přeložena do 27 jazyků a vedle Německa, Rakouska a Švýcarska byla vydána ve 28 zemích včetně České republiky. V České republice vyšel román Vlhká místa také v roce 2008 a k dnešnímu dni se dočkal už několika dotisků.