Ostře a bez cenzury na české politiky? Tvůrci Protektoru pouští na internetu zdarma první díl satirického seriálu Blaník.

Ostře a bez cenzury na české politiky? Tvůrci Protektoru pouští na internetu zdarma první díl satirického seriálu Blaník.
Den po propuštění politika Davida Ratha na svobodu představují filmaři pilotní díl internetového seriálu Blaník z prostředí alternativních mocenských center. V něm poodhalují zákulisí  sociálnědemokratického pokusu o puč ve straně, hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a předznamenávají Rathův návrat z vězení.
Vladimír Dlouhý, Marek Najbrt
| Česká televize
„Když je nejhůř, je tu Blaník. Navštivte alternativní mocenské centrum české politiky,“ říkají tvůrci seriálu. Najbrt, Geisler a Tuček si vytvořili vlastního lobbistu, který ze své kanceláře ovlivňuje chod světa. „Z pozice filmové profese se reflexe české politiky přímo nabízí. Uvědomili jsme si, že fenomén lobbistů, kteří skryti mimo pozornost médií ovládají naši společnost, je pro nás tou pravou cestou,“ říká režisér Marek Najbrt. Filmaře pro aktualistický internetový seriál nepřímo inspiroval případ pražského lobbisty Romana Janouška a jeho „alternativního magistrátu“. Hlavní hrdina seriálu Blaník je člověk šloufovského naturelu, který v kooperaci či naopak v kontroverzi s ostatními lobbisty řídí vše od volby prezidenta až po výsledek fotbalového derby Sparta - Slavia. Nebo to tak alespoň vypadá...
V hlavní roli šéfa kanceláře Blaník se na bahnitou půdu reflexe současné české politiky pouští budoucí filmový představitel Václava Havla Marek Daniel. Vedle něj v Blaníku hrají Halka Třešňáková a Michal Dalecký. V roli producenta, jako už tradičně při společné filmové práci Najbrta, Geislera a Tučka, je Milan Kuchynka ze společnosti Negativ. O podobný pokus uvádět seriál na internetu se zmínění tvůrci pokoušeli neúspěšně už v minulosti. Jednalo se o seriál Casting s příslibem, že první díl se objeví na internetu, což jsme nikde nenašli. 
„Pilotní díl seriálu se objeví na internetu, bez ohledu na jednání s jednotlivými televizemi o případném natočení a odvysílání dalších dílů," uváděla minulá zpráva k seriálu Casting. Producent si chtěl v roce 2012 bezprostředně ověřit divácký potenciál seriálu ze života castingové agentury a filmových hvězd. Jaký je tedy cíl Blaníku? Je jiný? 
Seriál prý vzniká bez podpory filmových či politických struktur na základě entuziasmu lidí, kteří se sice běžně filmem živí, ale v tomto případě jsou v zájmu věci ochotni vrátit se ke svým amatérským začátkům. Tak držíme palce. Kolik dílů se na internetu objeví, je otázkou pro vědmu. Entuziasmus může vydržet hodně dlouho, šlápnutí na politické kuří oko ovšem může začít bolet velmi brzy a vyvolat patřičnou protiakci. Trojice tvůrců ovšem i s takovou variantou jistě počítá a nepochybně by ji autorsky zúročila. Nebojme se hádat, že se na to skoro těší.
Jak říkají tvůrci seriálu: „Blaník je vždycky o krok napřed..."
Kancelář Blaník