Známe datum premiéry filmu Warcraft a víme, kdo na něm bude pracovat

Známe datum premiéry filmu Warcraft a víme, kdo na něm bude pracovat
Takto si výtvarník představoval rasu Orků v roce 2002. Ve filmu by měli být kombinací složitých masek a počítačových triků.
Svět Warcraftu asi není třeba dlouze představovat. První hráči videoher se do něj podívali už před neuvěřitelnými 19 lety a mnozí ho navštěvují dodnes, ať už ve videohrách, v knihách, v komixech, nebo díky fenoménu jménem World of Warcraft (svět Warcraftu), který si získal masovou oblibu a stále platí za jednu z nejpopulárnějších her na světě. Pokud jste jedni z těch, kteří zůstali Warcraftem zcela nedotčeni, pak stačí vědět, že se jedná o příběh z fantasy světa, vyprávějící o nekonečném válečném konfliktu mezi dvěma stranami, reprezentovanými rasou lidí a rasou orků (takoví zubatí kulturisté se zelenou kůží).
První oznámení, že se Warcraft podívá i na filmové plátno vydal Blizzard už v roce 2006 a fanoušci tehdy šíleli nadšením. Společnost je ale známá pro svůj perfekcionismus a nechtěla vložit své dítě do péče prvnímu filmaři, který si o to řekne. Po 7 letech vyjednávání, přepisování scénáře a střídání režisérů se dnes konečně zdá, že našli toho pravého a natáčení konečně začne.
Režie se má ujmout Duncan Jones (Moon, Zdrojový kód) a z rozhovoru s ním je ihned jasné proč. Jones je totiž dlouholetým fanouškem tvorby Blizzardu, hrával dokonce už úplně první jejich hru: The Lost Vikings. Později strávil nějaký čas u hry Ultima Online, aby se brzo přesunul k World of Warcraft, který "pařil" podle svých slov několik let, až do chvíle, kdy už měl přiliš mnoho práce se svým prvním celovečerním filmem - Moon. Díky tomu má k Warcraftu velmi osobní vztah. Tak osobní, že dokáže být někdy v úctě k předloze ještě důslednější, než její tvůrci, Rob Pardo a Chris Metzen, kteří se diskuse také účastili.
film-warcraft-zna-datum-premiery-3
Těžko říct, jestli ve fanoušcích větší nadšení vyvolávali diskutující tvůrci, nebo obrázky, střídající se za jejich zády. V tomto případě trpasličí město Ironforge.
Hlavním tématem diskusního panelu byl námět filmu. Původní scénář se silně soustředil na Alianci (lidská strana konfliktu), Duncan Jones měl ale pocit, že se tím ztrácí jedna z hlavních myšlenek, a sice že každý může být hrdinou, nehledě na to, na jaké straně stojí. Vynutil si proto další přepis, ve kterém jsou Aliance a Horda (Orkové) v rovnováze a se kterým byl již spokojen. A ukázalo se, že přesně po tomto přístupu v Blizzardu tajně toužili. Pouze se obávali, jestli zelení, agresivní hrdinové budou pro diváky dostatečně atraktivní.
Velkou otázkou bylo také časové umístění příběhu do obrovsky rozvinuté dějové linky světa Warcraftu. Volba nakonec padla na úplný začátek konfliktu, konkrétně na boj mezi hrdiny Anduinem Lotharem a Durotanem. Znamená to tedy návrat ještě před úplně první hru a důraz na zmíněné rasy lidí a orků. Tvůrci vyjádřili lítost, že není možné do jednoho filmu vpravit vše, co by si všichni fanoušci představovali, ale ujistili, že bude-li první film přijat kladně, další mohou následovat. Nevyloučili dokonce ani možnost, že by z Warcraftu mohl vzniknout TV seriál, takže se dá předpokládat, že si nakonec i trollové, elfové a trpaslíci přijdou na své.
film-warcraft-zna-datum-premiery-2
Dalaran, jedno z důležitých měst pro příběh Warcraftu, by se mohl ve filmu objevit.
Jedině kladně se dá hodnotit odpověď na položenou otázku, jestli svým ražením půjde spíše o film typu Zlatý kompas, nebo Statečné srdce. Odpověď zněla jednoduše: Gladiátor. Duncan Jones chce drsný, špinavý, realistický svět, který diváka vyválí v bahně spolu s hrdiny na plátně. Jsme zvědavi, jak si s tím poradí, vzhledem k tomu, že MPAA hodnocení filmu má být PG-13, zatímco Gladiátor šel do kin s tvrďáckým "Rkem".
Z hlediska technického zpracování by mělo jít o kombinaci živých herců a počítačových CGI triků. Tvůrci to přirovnávají ke kombinaci filmu Avatar a seriálu Hra o trůny, což rozhodně nezní špatně. Orky by měli hrát skuteční herci, masky tu dostanou přednost před počítačovou animací. Jak s úsměvem přiznává sám režisér, pokaždé když se setká s nějakým hercem kvůli roli orka, mačká mu obličej aby zjistil, jak by v roli zeleného válečníka vypadal.
Úplně bez počítačů se ale postavy přeci jen neobejdou a nás může jen uklidnit, že součástí tvůrčího týmu jsou stejní lidé, kteří dělali například postavu Hulka ve filmu Avengers.
Zvláštní pozornosti se dostává kostýmům jednotlivých postav, kde bude muset vzhledem k předloze dojít k nějakým ústupkům. Jedním příkladem můžou být obrovské ramenní chrániče, které jsou pro hru typické, ve filmu by ale působily poněkud směšně. Další věc, kterou budou muset tvůrci ještě vyřešit, je způsob uchycení zbraní na tělech hrdinů. S ním si tvůrci hry nelámali vůbec hlavu, ve filmu však bude muset být ztvárněno věrohodně. Už proto, že zbraně a štíty ve filmu mají údajně být ty největší, jaké je lidská bytost vůbec schopna unést. Kostýmy dostane na starost Mayes Rubeo, který navrhoval například pro filmy Apocalypto, nebo Avatar.
film-warcraft-zna-datum-premiery-1
Umělecký koncept pustin Draenoru, původního domova orků.
O trikovou stránku se postará Bill Westenhofer, ve kterém Blizzard nalezl další spřízněnou duši. Westenhofer se nechal slyšet, že World of Warcraft hrál už od alfa verze v roce 2004 a vlastní jednu postavu na 90. úrovni a několik na úrovni 80. Vyprávěl, jak dokonce při práci na filmu Zlatý kompas, která probíhala v Londýně, vstával ve 2 hodiny v noci, aby si zahrál se svojí guildou v USA. Film tak v něm dostává dalšího důležitého tvůrce, který udělá všechno pro to, aby učinil předloze zadost.
Co se týká prostředí, nebyli tvůrci zatím moc konkrétní. Jak se ale zdá, hlavní část příběhu se odehraje na východním kontinentu, kde diváci dostanou možnost navštívit města jako Stormwind, Ironforge nebo Dalaran. I přes tyto bezesporu monumentální lokace se ale budou tvůrci snažit co nejvíce kulis vyrobit ve skutečnosti a nespoléhat tak pouze na práci grafiků. Konkrétně se nechali slyšet, že mnoha hráčům notoricky známý hostinec Lion's Pride Inn bude celý postaven jako skutečná kulisa! Obrovskou pozornost je věnována i takovým detailům, jako jaké stromy kde rostou, nebo z jaké horniny je která skála.
film-warcraft-zna-datum-premiery-4
Město v pozadí je Stormwind, alespoň tak ho pro film představuje umělecký návrh.
V otázce hereckého obsazení byli tvůrci bohužel (opět) velmi zdrženliví a nám nezbývá, než dát na spekulace. Podle nich byli pro hlavní role údajně osloveni Colin Farrell, Travis Fimmel, Paul Dano, Anton Yelchin, nebo Paula Patton (2 zbraně, Mission: Impossible Ghost Protocol). Ať už casting dopadne nakonec jakkoli, dá se tedy očekávat, že se kromě svalnatých válečníků dočkáme i nějaké té ženské krásy.
Otázku, která trápila snad každého z nás, si troufl položit jeden z diváků, když se zeptal, zda můžou tvůrci obsadit Chucka Norrise. Duncan Jones odpověděl pohotově a se smyslem pro humor, když řekl "Myslím, že otázka zní: můžu vůbec NEobsadit Chucka Norrise?".
Velkou neznámou je zatím hudba. Každý si jistě dokáže vybavit hned několik monumentálních orchestrálních skladeb od renomovaných filmových skladatelů, které by dokázaly film dobře podbarvit, Blizzard má ale také své vlastní, herní skladatele a je otázkou, jestli se nerozhodne svěřit filmovou hudbu jednomu z nich.
Další z oznámených tvůrců, kteří by se na filmu měli podílet jsou Simon Duggan za kamerou (Velký Gatsby, Já, robot, Smrtonosná past 4.0) nebo Paul Hirsch v oddělení střihu (Hvězdné války: Nová naděje, Hvězdné války: Impérium vrací úder, Zdrojový kód, Mission: Impossible - Ghost protocol), což jsou oba skuteční matadoři filmového průmyslu. Můžeme se tedy těšit na film vpravdě 1. kategorie. Ostatně Duncan Jones narovinu řekl, že se chystá dorovnat, nebo překonat úspěch Pána prstenů a my mu držíme palce, aby se mu to podařilo.
Natáčet by se mělo začít už příští rok, premiéra je naplánována na 18. prosince 2015. To je ale stejné datum, kdy má jít do kin Star Wars: Epizoda VII, takže se dá očekávat, že alespoň jeden z těchto dvou velikánů couvne a datum změní.
Příští rok bychom také mohli vidět první skutečnou stopáž, pravděpodobně ve formě teaseru. Zde se sluší poznamenat, že první teaser uvedl Blizzard tajně už před několika měsíci na Comic-conu, na internet ale bohužel zdá se ještě neunikl. Jakmile se tak stane, přečtete si o tom na kinoboxu.
Obrázek článku
Mimochodem: Během otázek publika řekl Duncan Jones mimo jiné, že nesmí prozradit ani kde se bude film natáčet. Okatě ale přitom ukazoval své tričko s nápisem Vancouver Canucks. Podíváte-li se někdo během příštího roku do Kanady, udělejte nám pár fotek :)