Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?

Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
Osvícení | Warner Bros.
Tituly s největším počtem hlasů navíc byly podrobeny vědečtějšímu zkoumání. Dobrovolníkům byl měřen srdeční tep a podle změn v rychlosti úderů se pak hledala skutečně ta nejmrazivější scéna z vybraných filmů. 
Výsledek studie jasně ukázal, že vítězem není nikdo jiný, než kultovní snímek Stanleyho Kubricka Osvícení (Shining, 1980), konkrétně hvězdný okamžik Jacka Nicholsona s jeho větou „Heeere is Johnny!“ poté, co si vyseká otvor do dveří koupelny, kde je hrůzou už polomrtvá jeho manželka. Tady se dobrovolníkům zvyšovala tepová frekvence o hezkých 28,2%.
Stříbrnou pozici si vybojoval horor Wese Cravena Noční můra v Elm Street (Nightmare on the Elm Street, 1984) a to konkrétně scénou, v níž Nancy Thompson (Heather Langenkamp) umožní svým snem vstoupit břitoprstému Fredu Kruegerovi do reálného světa - tepová frekvence vyskočila o 26,7%.
Vymítač ďábla
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Bronz pak připadl Vymítači ďábla režiséra Williama Friedkina (The Exorcist, 1973). Tady srdce sešlápla pedál v okamžiku, kdy se Christine McNeil (Ellen Burstyn) snaží zjistit příčinu podivného šramotu v podkroví (nárůst o 24,8%). Právě Friedkinův film byl z hlediska sledování dlouhodobého napětí v lidském těle úspěšnější, než oba předchozí tituly. Ďábel je zkrátka ďábel a vymítat ho, to v člověku právě meditační klid nevyvolá.
Pokud by vás zajímalo, jaké další tituly se umístily na čelních pozicích, zde je kompletní první desítka:
Osvícení (1980)
Vymítač ďábla (1973)
Noční můra v Elm Street (1984)
Kruh (1998)
Vetřelec (1979)
Mlčení jehňátek (1990)
Poltergeist (1982)
Insidious (2010)
Halloween (1978)
Saw (2004)
Obrázek článku