45. týden-kinopremiéry: Hrdina s kladivem, husiti, komorník amerických prezidentů a lásky čas

45. týden-kinopremiéry: Hrdina s kladivem, husiti, komorník amerických prezidentů a lásky čas
Bude z Chrise syn Martina Riggse?
A začneme pěkně zostra, snímkem Thor: Temný svět (2013). Pokračování pověstného komiksového seveřana s kladivem už nerežíroval Kenneth Branagh, ale Alan Taylor, autor úspěšného seriálu Hra o trůny (2011).
Chris Hemsworth
Bude z Chrise syn Martina Riggse?
Fanoušci se rozhodně nebudou zlobit. Nový Thor je vtipnější, smířlivější, odehrává se převážně v Londýně a i ten proradný Loki se mění k lepšímu. Dáváme 90%, recenze filmu si přečtěte zde.
Rachel McAdams, Domhnall Gleeson
A teď něco pro vyznavačky a vyznavače staré dobré Anglie a romantiky. Do kin míří snímek Lásky čas. Natočil jej Richard Curtis, jehož Láska nebeská (2003) a Piráti na vlnách (2009) se zapsali do duší nejednoho milovníka romantiky a hudby. Jaká je Curtisova novinka? Milá. Vtipná. Inteligentní. Skvostně herecky obsazená. A v žádném případě není určena pouze ženám. Takže dobrá zpráva pro ty, kterým není testosteronový Thor s kladivem sympatický. Filmu Lásky čas dáváme 80%, recenze si přečtěte zde.
Jako první ze tří tuzemských novinek vám představujeme animované Husity
Husiti
Nebojte, v tomhle filmu Jan Hus nebude upálen.
(2013). Prý jde o nový pohled na dějiny. Tvůrci by si přáli, aby snímek zaujal české školáky. No, to aby si učitelé dějepisu hledali nové zaměstnání... Film těká mezi fikcí, historickou "realitou", cynismem. Animace působí jako jeden z večerníčků. A tak by se dalo pokračovat. Rapující Jan Hus? Proč ne. Kdyby ale ten rap uměl. Recenze Husitů si přečtěte zde.
DK
Jedna z realizovaných staveb Davida Kopeckého. | Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2013
David Kopecký (1963-2009) byl enfant terrible mezi českými architekty. Navrhoval originální a taktéž ceněné stavby. Jako architekt stavěl, ale též bořil. V práci i v soukromí. A právě o tom natočila Bára Kopecká dokumentární film DK (2013). Snímku nechybí syrovost, autenticita, DK jde zkrátka až na dřeň, do samých základů. Báře Kopecké, vdově po architektovi, šlo o to pochopit a vyrovnat se se smrtí svého muže. A nemusíte být studenty nebo milovníci moderníci architektury, aby vás téma oslovilo. Odvážné dílo. Recenze dokumentu si přečtěte zde.
Komorník
A teď jedna epizoda z moderních amerických dějin. Snímek Komorník (2013) sleduje příběh černocha Eugena Allena (Forest Whitaker), který se přes všechno řádění Kukluxklanu a rasismu obecně vypracoval až na pozici komorníka v Bílém domě. V rolích amerických prezidentů se představí řada hvězd filmového plátna. Jinak ovšem platí totéž, co o životopisné Dianě (2013). Nevýrazný, nezajímavý počin bez názoru. Tedy když bereme jako samozřejmé, že rasismus = primitivismus. Recenze Komorníka najdete zde.
O váš zájem se hlásí též norská pohádka Cesta za Vánoční hvězdou (2012) a novinka Ivana Vojnára Nepravděpodobná romance (2013). Kdo zná Vojnárovu předchozí tvorbu, počítá s tím, že autor tvoří něco na pomezí hranéh
Nepravděpodobná romance
| Artcam Films
o filmu, dokumentárního dramatu a terapie. Platí to i tentokrát. Je sympatické, že režisér obsadil mladé, sympatické tváře, ale herecké výkony jsou nevyrovnané, scénář modelovější než realita. Co by na to řekli čeští psychiatři? Filmoví recenzenti píší toto.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.