Tržby v českých kinech: Příběh kmotra dál drtí Gravitaci.

Tržby v českých kinech: Příběh kmotra dál drtí Gravitaci.
Ondřej Vetchý hraje opět výborně, tentokrát v Příběhu kmotra.
S necelými 7 miliony korun vládne tržbám po uplynulém víkend
Příběh kmotra
u Příběh kmotra. Na kriminálku slibující nové informace ohledně kauzy Kmotra Mrázka přišlo o druhém víkendu 48 tisíc diváků. Oproti premiérovému víkendu šlo o propad o 30%, což způsobil fakt, že byly projekce z původních 107 kin omezeny na 66. Marketingová kampaň slibující odhalení zapovězených informací z kriminálního podsvětí nezapůsobila. Zafungovaly naštěstí kladné ohlasy v médiích, výkon Ondřeje Vetchého a dobrá žánrová filmařina, s níž se u nás jen tak nesetkáte.
Sandra Bullock
Sandra Bullock v Gravitaci.
S úbytkem diváků, i když nikterak výrazným (7% oproti předchozímu víkendu), se potýká sci-fi drama Gravitace. O pátém víkendu, kdy je tenhle trikově dech beroucí film uváděn, přišlo na Gravitaci téměř 15 tisíc diváků. V pokladnách kin nechali 2.7 milionu korun. Dosavadní čísla hovoří takto: 5 týdnů, 30 milionů korun, 175 tisíc diváků. Že bychom stále komorním dramatům nevěřili? Je sci-fi, kde hrajou hvězdy Sandra Bullock a George Clooney, malé lákadlo pro geeky a uzavřenou subkulturu, specifickou diváckou obec? Budí slova recenzentů, podložena precizní trikovou stránkou filmu, a priori nedůvěru potenciálních diváků? Každopádně, pokud jste tak neučinili, na Gravitaci si zajděte. Než ji přestanou promítat.
Ptačí úlet
| HCE
Po delším období, kdy se na vrcholu žebříčku tržeb neobjevovaly, se vracejí animáky pro děti (a celé rodiny). Ten aktuální nese název Ptačí úlet a premiérovém víkendu si získal pozornost téměř 13.5 tisíce diváků. Do pokladen kin tak přibylo 1.79 milionu korun. Největší krocaní útěk všech dob vypráví o ptačí dvojici, která odvrátí tradiční zvyk amerického Dnu díkuvzdání, kdy se hoduje právě na krocanech. Jak se jim to podaří? Vrátí se díky stroji času do sedmnáctého století a zvyk jednoduše změní. Hodnocení filmu  je průměrné, má nicméně originální (vegetariánské) poselství, což třeba ocenit.
Turbo
Hlemýžď Turbo má velký sen, chce závodit.
Jde na každý pád o smysluplnější snímek než kterým je Turbo (2013), aktuálně na čtvrté příčce žebříčku. Turbo je sci-fi, nikoli v tom, že by se zde někdo posouval v čase. Hlemýžď usilující o možnost závodit proti superrychlým vozům spíše budí soucit. Soucit, který zafungoval na 12.6 tisíc diváků. Ti nechali v pokladnách kin 1.7 milionu korun.
Až na pátém místě skončila sci-fi novinka Enderova hra (2013
Enderova hra
), snímek inspirovaný kultovní knižní sérií Orsona Scotta Carda. Je to podobný příběh jako ten o Gravitaci. V případě Enderovy hry hrají tvůrcům a distributorům do karet čtenáři knižní předlohy. Proti zase nepříliš mainstreamový (ale v jádru zajímavý a silný) příběh a herci, kteří se mohou snažit a být sympatičtí a dobří a bůhví co, nicméně velkými jmény se teprve stanou. Enderovu hru shlédlo o tomto víkendu 11.755 diváků, do kin přinesli 1.6 milionu korun. Jako zábava a poučení pro kluky prvního (a nejspíš i druhého) stupně základky ideální, stokrát lepší než většina animáků.
Craig Robinson, Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco
Až na desátém místě žebříčku skončila premiérová Apokalypsa v Hollywoodu (2013), komediální taškařice, v níž se slavní herci neberou vážně. Díky čemuž vznikl skvělý, oddechový film. Přišlo na něj ale pouhých 3.407 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 460 tisíc korun. Je to s podivem, dobrých komedií je v kinech jako šafránu, tedy kdy
Velká nádhera
Z ceněného filmu Velká nádhera, který mimo jiné získal sošku Oscara za Nejlepší cizojazyčný film roku 2013.
ž opomineme nedávno uvedený snímek U konce světa (2013). Ten, jen tak mimochodem, po druhém víkendu na aktuálním seznamu 20 divácky nejúspěšnějších snímků vůbec není! Něco je špatně. Což platí i v případě Velké nádhery (2013), až do nebes vychvalovaného filmu, který si po premiérovém víkendu vysloužil až 17. místo. Velmi vážný adept na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. "No a co?" Řekli si zřejmě všichni vyjma těch necelých 2 tisíc diváků, kteří za vstupenky v pokladnách kin nechali 210 tisíc korun. To není velká nádhera, to je obrovský smutek.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.