Než vznikne animovaný film, musíte si udělat výlet do Norska, Ledového království

Než vznikne animovaný film, musíte si udělat výlet do Norska, Ledového království
Ledové království | Disney
Aby tvůrci filmu získali cenné poznatky pro tvorbu hradu v Arendelle, navštívili středověký hrad Akershus v Oslo.
nez-vznikne-animovany-film-musite-si-udelat-vylet-do-norska-ledoveho-kralovstvi-5
A aby se dostatečně inspirovali, tak i královský palác Stiftsgarden v Trondheimu, jednu z největších dřevěných budov ve Skandinávii, jejíž stavba stála v roce 1778 téměř 9 milionů liber.
nez-vznikne-animovany-film-musite-si-udelat-vylet-do-norska-ledoveho-kralovstvi-4
Umělecký tým se potom vypravil na lodní výlet po Geirangerfjordu a Sognefjordu, který je se svými 205 kilometry nejdelším norským fjordem (a třetím nejdelším na světě).
nez-vznikne-animovany-film-musite-si-udelat-vylet-do-norska-ledoveho-kralovstvi-1
Fjordy jsou velice známým turistickým lákadlem norské krajiny. Geirangerfjord a Nærøyfjord jsou dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO.
nez-vznikne-animovany-film-musite-si-udelat-vylet-do-norska-ledoveho-kralovstvi-3
Není to zábavné točit animované filmy?To vše je pro Čechy absolutně nemyslitelné, že bychom při výrobě filmu si mohli dovolit takto pečlivé postupy. Nedivme se, že Čechům v kinematografii ujíždí vlak závratnou rychlostí nejen v oblasti animované tvorby.
A jak se řešily detaily? Animátoři a tvůrci efektů se vypravili do Jackson Hole ve Wyomingu, aby poznali hluboký sníh. Vyzkoušeli si nejrůznější oblečení – včetně dlouhých sukní – aby zaznamenali, jaké stopy po sobě při chůzi zanechávají a jak sníh s daným oblečením reaguje.
Ledové království
Ledové království | Disney
A jak vytvořili soba? Tvůrci filmu si do Walt Disney Animation Studios pozvali skutečného soba a studovali jeho fyzickou podobu a chování, které později zkarikovali při práci na Kristoffově sobím kamarádovi Svenovi.
Sob názorně předvedl velice nečekanou věc, když ho svědilo ucho: podrbal se zadními nohami, stejně jako by to udělal třeba pes. Sven si tuto dovednost později také osvojil.
f68a1fc1
Sobi, kteří jsou skvěle připraveni na sníh a zimu jsou schopni snížit teplotu v nohách téměř na bod mrazu, aby v extrémních povětrnostních podmínkách dokázali udržet stabilní teplotu zbytku těla. Jsou také překvapivě rychlí: nově narozené sobí mládě dokáže hravě předběhnout člověka, což vysvětluje, proč se Kristoff spoléhá na Svena ve chvíli, kdy se potřebuje k Anně co nejrychleji dostat.
nez-vznikne-animovany-film-musite-si-udelat-vylet-do-norska-ledoveho-kralovstvi-2
Několik členů produkčního týmu se vypravilo do Quebecu, aby si zde prohlédli ledový hotel, který byl inspirací pro Elsin ledový palác ve filmu Ledové království. Ačkoliv na umělce udělala ledová architektura velký dojem, žádný z nich se nerozhodl v mrazivém hotelu přenocovat.
Ledové království
Ledové království na třetím místě.
Aby Elsina ledová kouzla působila co nejdokonaleji, povolali tvůrci filmu na pomoc doktora Thomase Paintera, vědce z Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, známého prostě jako „doktor Sníh“, který jim chování sněhu vysvětlil na molekulární úrovni.
80 procent pozemské sladké vody je uloženo ve formě ledu nebo sněhu. Sníh je bezbarvý a průhledný, ale světlo, které se od krystalků sněhových vloček odráží rovnoměrně, mu dodává bělostný vzhled.
Ačkoliv věčná zima, která pohltila království Arendelle ve filmu Ledové království pravděpodobně překonává veškeré sněhové rekordy, největší sněhová nadílka za jediný den, o které máme záznamy, je 192 centimetrů v Silver Lake v Coloradu v roce 1921. Předpokládá se, že v odlehlejších oblastech byl tento rekord překonán, ale nebyl přítomen nikdo, kdo by o tom podal zprávu.
A zajímavost nakonec. Vyrobit animovaný film není zas tak jednoduché. Vše vymyslíte, připravíte animace a pak se to musí spočítat. Jen scéna, ve které Elsa vychází na terasu svého nově postaveného ledového paláce trvá 218 snímků (9 vteřin) a zahrnuje také nejdéle renderovaný snímek z celého filmu. Tento jediný snímek se renderoval (počítal) více než 132 hodin (to je více než pět dní).
V kinech se film objeví 28.11.v českém znění, ve formátech 2D a 3D.