The Metropolitan opera: Živě v HD v kinech. Půjdete ve společenském?

The Metropolitan opera: Živě v HD v kinech. Půjdete ve společenském?
„Není možné se nesmát, když vidíte po scéně běhat nos v životní velikosti v uniformě státního rady, a zoufalého byrokrata, jak po něm pátrá v kostele, v redakci novin, u zkorumpované policie“, řekl Heleně Havlíkové v exkluzivním rozhovoru pro Lidové noviny brazilský barytonista Paulo Szot ztvárňující hlavní roli Kovaljova. „Diváci si užívají absurditu příběhu, kdy se nabubřelý Kovaljov z ničeho nic probudí bez nosu“, nastínil Szot zápletku téměř nehraného Šostakovičova operního debutu, který vznikl na motivy povídky ruského klasika N.V. Gogola. Tento kritikou i publikem nadšeně přijatý kus uvidí diváci v českých kinech v sobotu 26. října v přímém přenosu z Metropolitní opery.
the-metropolitan-opera-opet-zive-v-hd-v-kinech-ve-spolecenskem
Kina a divadla participující na The Met: Live in HD v sezoně 2013/14:


České Budějovice – kino Kotva
Děčín – kino Sněžník
Havířov – kino Centrum
Hodonín – kino Svět
Hradec Králové – Bio Central
Chotěboř – kino Družba
Jablonec nad Nisou
Kopřivnice – kino Puls
Klatovy – kino Šumava
Kutná Hora – Modrý Kříž
Náchod – kino Vesmír
Olomouc - kino Metropol
Ostrava – Dům kultury města Ostravy
Pardubice – CineStar
Plzeň – CineStar




Semily – kino Jitřenka
Teplice – Kino Květen
Týn n. Vltavou – 3D Sokolovna
Zlín – Velké kino
Znojmo – kino Svět
Žatec – Městské divadlo a digitální kino
the-metropolitan-opera-opet-zive-v-hd-v-kinech-ve-spolecenskem-1
Operní unikát v režii vizuálního umělce
„Nevyčerpatelná energie a bezbřehá imaginace pomáhají vyniknout drze potrhlému Gogolově příběhu, na jehož základě opera vznikla, i radostné bujarosti Šostakovičovy hudby,“ napsaly v recenzi na obnovené uvedení Nosu na scéně Metropolitní opery New York Times. Do Metropolitní opery se titul úspěšně vrací po třech letech.
the-metropolitan-opera-opet-zive-v-hd-v-kinech-ve-spolecenskem-2
V současné době hrají tento vzácný kus pouze čtyři operní domy na světe. Kromě Met je Nos uváděn v Linzi, ve Vídni a v římském Teatro dell’Opera.
Inscenace v režii jihoafrického vizuálního umělce Williama Kentridge vznikla v koprodukci s Festival d’Aix en Provence a Opéra National de Lyon. Scéna Williama Kentridge překypuje výtvarnými nádapy, využívá sofistikovanou hru světel a stínů, statické i pohyblivé projekce, kombinuje herce a loutky. Za pozornost stojí také kostým Nosu, vyrobený technikou papier-mâché, v němž Gordon Gietz stráví většinu času na jevišti.
the-metropolitan-opera-opet-zive-v-hd-v-kinech-ve-spolecenskem-3
Vynikající hlas i charisma: Paulo Szot
Obsazení slibuje mimořádný zážitek. Brazilský barytonista Paulo Szot (Kovaljov), držitel prestižního ocenění Tony Adward z roku 2008 za roli v představení z Lincoln Center Theatre, je dominantou celé opery (stejnou roli zpívá v této sezoně také v Římě). Úspěšně se vypořádává s náročným pěveckým partem a v jeho podání je postava vysoce věrohodná: „Jeho přirozené charisma propůjčilo postavě zaskočeného Kovaljova potřebnou lidskost,“ napsaly New York Times, 2010.
Tenorista Andrej Popov v roli Policejného inspektora a lyrický tenorista Gordon Gietz, představitel Nosu, jsou vyrovnanými partnery hlavní postavy. Oba v těchto rolích v roce 2010 debutovali na jevišti Metropolitní opery.
Zapovězená a znovuobjevená opera
Opera, kterou na motivy Gogolovy satirické povídky Šostakovič napsal ve věku pouhých 22 let, se při své premiéře roku 1930 v Leningradu setkala s nadšenou odezvou publika. O šest let později však Pravda uveřejnila nechvalně známý článek „Chaos místo hudby“, na kterém se mimo jiné podílel i Stalin, a opera až do roku 1974 zmizela z ruských jevišť a upadla v zapomnění. U dnešních operních diváků se znovu setkává s výborným ohlasem. „Kde jinde by měl příběh Nosu rezonovat než v naší zemi se silnou literární tradicí absurdity v díle Kafky nebo Havla. Kentridgeova inscenace navíc podtrhuje komickou stránku patálií se zmizelým nosem,“ sdělila Malvína Řezáčová z Aerofilms.
Program přenosové sezony 2013/14:
Sobota 26. října 2013 18:45
Dmitrij D. Šostakovič: Nos
Pavel Smelkov / William Kentridge
Paulo Szot (Kovaljov), Andrej Popov (Policejní inspektor), Alexander Lewis (Nos)
Sobota 9. listopadu 2013 18:45
Giacomo Puccini: Tosca
Riccardo Frizza / Luc Bondy
Patricia Racette (Tosca), Roberto Alagna (Cavaradossi), George Gagnidze (Scarpia), John Del Carlo (Kostelník)
Sobota 14. prosince 2013 18:45
Giuseppe Verdi: Falstaff – nová inscenace
James Levine / Robert Carsen
Ambrogio Maestri (Falstaff), Lisette Oropesa (Nannetta), Angela Meade (Alice Ford), Stephanie Blythe (Paní Quickly), Jennifer Johnson Cano (Meg Page), Paolo Fanale (Fenton), Franco Vassallo (Ford)
Sobota 8. února 2014 18:45
Antonín Dvořák: Rusalka
Yannick Nézet-Séguin / Otto Schenk
Renée Fleming (Rusalka), Emily Magee (Cizí kněžna), Dolora Zajick (Ježibaba), Piotr Beczała (Princ), John Relyea (Vodník)
Přenos bude uveden bez českých titulků.
Sobota 1. března 2014 17:45
Alexander P. Borodin: Kníže Igor – nová inscenace
Gianandrea Noseda / Dmitrij Čerňakov
Ildar Abdrazakov (Kníže Igor), Oksana Dyka (Jaroslavna), Anita Rachvelishvili (Končakovna), Sergej Semiškur (Vladimír), Michail Petrenko (kníže Galický), Štefan Kocán (chán Končak)
Sobota 15. března 2014 17:45
Jules Massenet: Werther – nová inscenace
Alain Altinoglu / Richard Eyre
Jonas Kaufmann (Werther), Lisette Oropesa (Sophie), Sophie Koch (Charlotte), David Bižić (Albert), Jonathan Summers (Bailli)
Sobota 5. dubna 2014 18:45
Giacomo Puccini: La bohème (Bohéma)
Stefano Ranzani / Franco Zeffirelli
Anita Hartig (Mimì), Susanna Phillips (Musetta), Vittorio Grigolo (Rodolfo), Massimo Cavalletti (Marcello), Patrick Carfizzi (Schaunard), Oren Gradus (Colline), Donald Maxwell (Benoit/Alcindoro)
Sobota 26. dubna 2014 18:45
Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte (Takové jsou všechny)
James Levine / Lesley Koenig
Susanna Phillips (Fiordiligi), Isabel Leonard (Dorabella), Danielle de Niese (Despina), Matthew Polenzani (Ferrando), Rodion Pogossov (Guglielmo), Maurizio Muraro (Don Alfonso)
Sobota 10. května 2014 18:45
Gioacchino Rossini: La cenerentola (Popelka)
Fabio Luisi / Cesare Lievi
Joyce DiDonato (Angelina), Juan Diego Flórez (Don Ramiro), Pietro Spagnoli (Dandini), Alessandro Corbelli (Don Magnifico), Luca Pisaroni (Alidoro)