Tržby v českých kinech: Gravitace se vrací na první místo, Kameňák skončil až za hlemýžděm Turbem

Tržby v českých kinech: Gravitace se vrací na první místo, Kameňák skončil až za hlemýžděm Turbem
Byl to poměrně vyrovnaný víkendový souboj. Gravitace se vrátila na první místo žebříčku tržeb, ale bylo to těsné, o šnečí ulitu (v počtu diváků pak druhé místo). O třetím víkendu na Gravitaci vyrazilo 24.311 diváků, kteří v pokladnách nechali 4.3 miliony korun. 3D sály a kino Imax musejí Cuarónovi líbat ruce.
George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Projekce konečně dávají smysl a přinášejí nezapomenutelný zážitek. Nicméně jsme čekali vyšší zájem. Zapůsobila zřejmě příroda, slunný víkend babího léta. Jak dlouho distributoři a kinaři Gravitaci v kinech udrží?
Turbo
Hlemýžď Turbo má velký sen, chce závodit.
Čtvrteční premiérový animák, snímek Turbo skončil na druhém místě se 3.4 miliony korun. Přišlo na něj dokonce víc lidí než na Gravitaci, 24.428 diváků. Tenhle příběh o hlemýždi, který se rozhodne závodit se skutečnými rychlíky, byl nasazen do 102 (!) kin, Gravitace do 56. Vstupenka na Gravitaci byla nicméně v průměru dražší, když si uvědomíme velký zájem o Imax a 3D projekce. Zájem dětí je ale nemalý, distributoři jdou tomuhle trendu naproti. A vyplácí se.
Zájem o Kameňák 4 oproti premiérovému víkendu dost výrazně klesl, téměř o
Jiří Pomeje
Jiří Pomeje představuje čtvrtý Kameňák.
60%. 3 miliony korun nechalo v pokladnách kin 22.161 diváků. Nevíme, co víc dodat. Tvůrci se ohánějí finanční nezávislostí na grantech, lidovostí a dosti masovou kampaní. Nejnovější si dělá legraci z blížících se parlamentních voleb, lidi místo k urnám posílá do kina na Kameňák 4. Jehož ustřední postavou je starosta Pepan (Václav Vydra). Srovnávat stav české politiky s Kameňákovem není úplně fér. Dvojnásob, když jde tvůrcům jenom o to dostat z lidí co nejvíc peněz.
Chris Hemsworth
Rivalové (2013) | Universal Pictures
Na Rivaly (2013) tentokrát zbyla jenom bramborová medaile. Snímek pojednávající (nejen) o Formuli 1 let sedmdesátých vidělo 15.431 diváků, v pokladnách kin nechali 2.2 miliony korun. O necelých 100 tisíc
Plán útěku
Plán útěku
korun méně utržil premiérový Plán útěku (2013), novinka s legendami akčního žánru, Slyem a Arniem. Na ty dva se vydalo 15.744 fanoušků. Že by byli tihle dva velikáni, navíc poprvé v jednom filmu, málo? Přehlídce z nabušených Expendables se to rovnat nemůže. S přejedeností klesá chuť?
Carrie
Horor Carrie je remakem klasiky Briana De Palmy.
Až na sedmém místě skončila další novinka, hororový remake klasiky Carrie (2013).Po řadě zajímavých a částečně i divácky úspěšných hororů přišel nepříliš povedený remake. 8.864 diváků a 1.18 milionu korun na tržbách to jen dokazuje. Vyznavači minoritních žánrů si zřejmě návštěvu kina dobře rozmyslí, neskočí po každé malé rybě.
Eloise Laurence
Rozbitý svět vypráví o dospívání dívky Skunk.
Že se lidé chodí do kina hlavně bavit, dokládá neúspěch poměrně vysoce ceněného dramatu Rozbitý svět (2013). Premiéra z minulého týdnu se nedostala mezi 20 nejúspěšnějších filmů žebříčku tuzemských tržeb. Festivalová nálepka je v tomhle případě na místě, tvůrci se za ni nemusí stydět. Takže bychom měli tip pro všechny duše, které zaujaly generační výpovědi jako Fish Tank (2009) nebo tuzemská Poupata (2011).
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.